Problema ursilor din Romania analizata in presa maghiara. “Tara se indreapta spre un dezastru ecologic”, sustin vecinii
În România, problema urșilor a devenit una națională relatează Magyar Nemzet, care mentioneaza ca noul ministrul al Mediului, Mircea Fechet nu a pus inca in aplicare decretul semnat de Tanczos Barna, in ultima zi de mandat, de permitere a impuscarii a 426 exemplare. Acest numar nu reprezinta zece la sută din populatia de ursi general, cum sunt reglementarile din statele membre ale Uniunii Europene. În Suedia, de exemplu, 300 de indivizi sunt împușcați în fiecare an dintr-o populație estimată la 3.000, iar în Estonia 60 din 700 de urși sunt împușcați.
In comparație, populația de urși din România este estimată la 7-8.000 de indivizi.
„La începutul anului 1989, în România era o abundență enormă de vânat sălbatic, dar, în mod interesant, poate că nu erau atât de mulți urși ca în prezent”, a declarat Árpád Sárkány, președintele Asociației Naționale a Fermierilor de Vânat din România și vicepreședinte al Consiliului Internațional de Vânătoare și Protecția Faunei Sălbatice.
Toate acestea pot fi explicate în primul rând prin schimbarea habitatului. Când România a aderat la UE, și-a asumat o protecție sporită a carnivorelor mari autohtone, a ursului, a lupului, a râsului și a pisicii sălbatice. În ceea ce privește urșii, și-a asumat protecția strictă a patru mii de exemplare, după ce sondajele Institutului de Cercetări Silvice și Cinegetice din Brașov au arătat că, capacitatea portantă optimă a pădurilor românești este în jurul acestui număr.
“Niciunul dintre cei șase miniștri pentru protecția mediului activi în această perioadă de șapte ani nu a găsit o soluție pentru a face față surplusului populației în continuă creștere. În timpul guvernării provizorii, a lui Dacian Cioloș din 2016, Cristiana Pasca-Palmer – al cărei soț este general NATO american – ministrul Protecției Mediului a interzis vânătoarea de urs printr-un singur decret sub presiunea organizațiilor verzi, iar de atunci niciunul dintre succesorii ei nu a reușit să retragă sau acel decret fără pierderi politice. Atacurile urșilor din ultimii ani și pagubele produse de animalele mari au creat acum o situație intolerabilă, sunt necesare măsuri urgente”, noteaza publicatia maghiara.
Potrivit experților, țara se îndreaptă către un dezastru ecologic, dar mai presus de toate, evoluțiile au schimbat calitatea vieții umane: un număr tot mai mare de indivizi ai populației crescute de urs trebuie să fie acum susținute nu de habitatul natural, ci de oameni. Fermierii, crescătorii de animale și apicultorii s-au trezit într-o situație extrem de dificilă, dar de această situație suferă și cei care lucrează în turism și ospitalitate în mediul rural.