Proaspetele mămici, izolate de nou născuți, pentru a nu le transmite virusul

bebelus

In contextul actual al pandemiei de coronavirus, se intampla din ce in ce mai frecvent ca o pacienta insarcinata sa afle chiar inainte de nastere ca este pozitiva COVID-19 si multe dintre lucrurile planuite nu se vor mai intampla la fel. Ea va fi nevoita sa nasca intr-o maternitate suport COVID-19, eventual sa stea izolata de nou-nascutul ei pentru a-l proteja si pentru a evita orice risc de infectie.

In perioada pandemica, multe mamici au ajuns sa nasca fiind pozitive de Covid. In astfel de situatii, atat nasterea cat si tratamentul administrat gravidelor este diferit. Si la Maternitatea Cuza Voda din Iasi au avut loc nasteri in conditii de Covid.

Mircea Onofriescu, medic primar obstetrica-ginecologie Cuza Voda

Nu am constatat evenimentele medicale si complicatii neplacute la aceste mamici care au nascut fiind pozitive pentru Covid.

Am avut cred ca in fiecare saptamana una doua cazuri de mamici care au fost dirijate intr-o zona tampon pe care noi o avem la Maternitatea Cuza Voda, fie ca aveau niste teste de acestea antigenice pozitive si deci, le-am izolat acolo si au nascut in conditii speciale si la multe dintre ele cand s-a facut testarea PCR s-a confirmat existenta infectiei, dupa ce s-a confirmat existenta infectiei aceste mamici erau transferate la Maternitatea Elena Doamna.

In cazul mamelor confirmate cu Covid, nou nascutul este separat de aceasta, timp in care micutul este alimentat artificial. Dupa 14 zile de la confirmare, mamele pot sa-si ia in brate copilul.

Mircea Onofriescu, medic primar obstetrica-ginecologie Cuza Voda

In general, recomandarile sunt de separare a mamei de nou-nascut, in situatia in care se confirma pozitivitatea lor prin testele PCR. Exista posibilitatea de alimentatie arficiala si bineintele in imensa majoritate a acestor cazuri perioada de lehuzie s-a desfasurat absolut normal si dupa un interval de 14 zile de izolare ele practic si-au putut relua activitatea si sa isi ingrijeasca copiii.

Medicul Onofriescu a mai precizat ca cei mai multi nou-nascuti ai caror mame sunt COVID-19 pozitive au iesit negativi la testarea RT-PCR.Transmiterea SARS-CoV-2 de la mama la nou-nascut se poate produce, teoretic, in timpul sarcinii, in timpul travaliului (transmitere verticala) sau dupa nastere (transmitere orizontala).