Principalul suspect al atentatului din Istanbul a fost arestat. Turcii cred ca atacul a fost comandat din nordul Siriei

istanbul

Poliția turcă a reținut un bărbat despre care se crede că a lăsat bomba, care a explodat duminică pe strada Istiklal din cartierul Beyoglu din Istanbul, potrivit ministrului Afacerilor Interne al Turciei, Suleyman Soylu.

„Bărbatul care a lăsat bomba la Beyoglu a fost reținut de departamentul de securitate din Istanbul. Este interogat”, a spus el. Soylu a mai subliniat că ancheta are dovezi care indică faptul că urmele atacului terorist duc în Siria și în aceasta sunt implicate grupuri recunoscute ca teroriste de Ankara.

Potrivit acestuia, peste 20 de persoane care ar putea fi implicate în atac au fost reținute. „Conform estimărilor noastre, ordinul de a efectua atacul a venit de la Kobani, iar autorul atacului a venit din Afrin”, a spus ministrul.

Kobani și Afrin sunt orașe din nordul Siriei, cunoscute pentru activitățile Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și ale Forțelor de Autoapărare (HXP) ale kurzilor sirieni interzise în republică. „Descoperirile noastre indică PKK/HXP”, a adăugat ministrul.

Între timp, după cum a spus guvernatorul Istanbulului, Ali Yerlikaya, în momentul de față 50 de victime au fost externate din spitale după tratament, 31 de persoane sunt încă sub supraveghere medicală. În total, 81 de persoane au fost rănite în atac.

„Două dintre cele cinci victime plasate la terapie intensivă sunt încă în stare gravă”, a adăugat el.

Duminică, o explozie puternică a avut loc pe strada pietonală Istiklal Caddesi din cartierul Beyoglu din Istanbul, în jurul orei 16:20, ora locală. Potrivit datelor oficiale, șase persoane au fost ucise și peste 80 au fost rănite. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că datele preliminare au indicat că a fost un atac terorist. Vicepreședintele Fuat Oktay a spus mai târziu că atacul terorist a fost comis de o femeie.

Istiklal Caddesi, o stradă pietonală cu o mulțime de restaurante, cafenele, magazine, hoteluri și mai multe muzee este foarte populară atât în ​​rândul localnicilor, cât și în rândul turiștilor. Se întinde la 1,4 kilometri de Piața Taksim din Beyoglu, în partea europeană a Istanbulului, spre Cornul de Aur. Pe această stradă se află mai multe misiuni diplomatice.

Turcii sunt furiosi in urma acestui atentat si de mesajele de condoleante primite. În plus, Soylu a condamnat „nesinceritatea” unora dintre partenerii Turciei, care, potrivit acestuia, adăpostesc, sponsorizează și încurajează teroriștii în toate modurile posibile. Totodată, politicianul nu a precizat ce anume a provocat o asemenea indignare din partea sa.

La începutul zilei, ministrul de Interne a promis că va da un răspuns dur celor care „au rănit Turcia”.