„Primul Zâmbet”, cutia cu educație

bebelus

Astazi, la Iasi, s-a lansat Campania „Primul Zambet”. Prin acest proiect, 3.000 de mame din 30 de maternități din țară vor primi câte o cutie cu lucruri necesare pentru nou-născuții lor, lucruri care, pentru părinții din comunitățile defavorizate, pot reprezenta un efort substantial. Campania este sustinuta de Salvati Copiii Romania dupa un model finlandez.

Cutia pentru bebelus contine diverse lucruri necesare primelor zile din viața nou-născutului. Campania se dorește a fi începutul unei bune practici în România, care să ajute mamele în noul lor rol și să le ofere informații utile legate de importanța controalelor medicale și a îngrijirii corecte a celor mici.

Sefa Sectiei de Neonatologie de la Maternitatea Cuza Voda din Iasi spera ca modelul va fi preluat si de legislativul de la noi asa cum o asemenea cutie este oferită de guvernul Finlandei tuturor mamelor însărcinate în ultimul trimestru.

Mai mult, Cutia finlandeză este și o politică publică de sănătate care a înregistrat rezultate extraordinare în scăderea mortalității infantile în această țară. În prezent, Finlanda are cea mai micã ratã a mortalitãtii infantile din Europa: 1,7 decese la 1000 de nãscuti vii, în timp ce, la nivelul României, aceasta este cea mai ridicatã din Europa, cu o valoare de 7 la mie, dublu fatã de media Uniunii Europene care a ajuns la 3,6 la mie, conform datelor Institutului National de Statisticã.