Primul transplant de rinichi la Parhon. O mama i-a salvat viata fiicei sale

transplant 1

Ieri a fost realizat primul transplant de rinichi din acest an de la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” din Iași, o altă noutate fiind că această intervenție a fost realizată în noul bloc operator al unității medicale dat în folosință la începutul anului 2021.

Transplantul a fost unul programat, fiind vorba despre o mamă în vârstă de 56 de ani care a donat un rinichi fiicei sale în vârstă de 32 de ani.

„Pacientele sunt din județul Galați, fiica intrase în programul de dializă de trei luni de zile, este diagnosticată și cu diabet de tip I, are un copil de cinci ani. În aceste condiții ca să poată să continue o viață cât mai normală, fără să aibă nevoie să meargă la ședințele de dializă, s-au investigat mai mulți posibili donatori din familie, existând deschidere din acest punct de vedere, iar mama a fost cea care a donat”, a declarat conf. dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog și purtător de cuvânt al Spitalului Clinic „Dr. C.I. Parhon”.

Intervenția de transplant a fost programată ieri, 19 ianuarie, și a decurs fără incidente, în momentul de față ambele paciente se recuperează în Compartimentul de Transplant Renal.

Anul trecut, în ciuda pandemiei și a contextului epidemiologic, au fost realizate peste 40 de transplanturi renale, cele mai multe astfel de intervenții făcute într-un an de când se face transplant renal la Iași.