Primul transplant de ochi și de față parțială din lume dă o nouă speranță unui bărbat din SUA, electrocutat cu 7200 volti

O echipă de chirurgi de la NYU Langone Health din New York a efectuat cu succes primul transplant de ochi întreg din lume la o persoană în viață. După ce un accident la locul de muncă a dus la pierderea ochiului stâng și a unei părți din față, Aaron James a primit o nouă fereastră către sufletul său, precum și un transplant parțial de față.

Când Meagan a privit pentru prima dată în noul ochi al soțului ei, a observat umflătura de după operație și a văzut că ochiul era maro. Aaron are în mod natural ochi de un albastru oceanic.

De asemenea, ea i-a văzut noul nas, buzele și obrazul, pe care deja îi crescuse o parte din barbă. A văzut un chip plin de recunoștință și atunci s-a instalat emoția. Era fericită pentru soțul ei.

“A fost un sentiment nebunesc, grozav, ciudat, ciudat, extatic, fericit”, a spus Meagan. “Eram doar fericită că a reușit să treacă și totul a fost bine în acel moment”.

O echipă de peste 140 de chirurgi de la NYU Langone Health a finalizat procedura de transplant a lui Aaron, care a durat aproximativ 21 de ore. Operația a inclus transplantul întregului ochi stâng și a unor părți ale feței de la un singur donator. A fost o premieră medicală.

Ochiul lui Aaron prezintă acum semne “remarcabile” de sănătate, potrivit echipei sale medicale. Deși nu poate vedea cu ochiul, el rămâne cu speranța că vederea ar putea veni cu timpul – și că procedura sa, prima de acest fel, ar putea contribui la progresul medicinei de transplant.

“Aceasta este cu adevărat cea mai mare speranță a mea”, a spus Aaron. “Dacă voi putea să văd din el, este grozav. Dar dacă va da startul următoarei căi în domeniul medical, atunci sunt de acord.”

Un accident care i-a schimbat viața
Văzând noul ochi și noua față a lui Aaron “nu a fost un șoc la fel de mare” ca atunci când l-a văzut în noaptea accidentului, a spus Meagan. Aaron, un veteran militar în vârstă de 46 de ani stabilit în Arkansas, lucra ca instalator de linii electrice de înaltă tensiune, iar în acea noapte din iunie 2021, lucra cu colegii săi din Mississippi când fața sa a atins accidental un fir sub tensiune.

Șocul electric letal de 7.200 de volți i-a provocat lui Aaron răni grave la nivelul feței: ochiul stâng, întregul nas și buzele, zona obrazului stâng și bărbia, precum și brațul stâng.

Înapoi în Arkansas, Meagan și fiica lor, Allie, care era la liceu, se întorceau acasă de la magazinul alimentar când telefonul lui Meagan a sunat. Ea nu a recunoscut numărul, dar a răspuns totuși. A auzit cuvintele “Aaron”, “accident” și “grav”.

Meagan și-a făcut imediat bagajul când a ajuns acasă și apoi a condus aproximativ patru ore și jumătate până în Mississippi, unde Aaron era îngrijit la un spital local. În timpul drumului, telefonul ei a sunat din nou. De data aceasta, era un doctor. Doctorul a descris starea lui Aaron și i-a explicat că fusese electrocutat.

Meagan a rămas alături de Aaron în timp ce acesta a fost transportat la diferite centre medicale pentru îngrijiri mai intensive, pentru operații de reconstrucție și pentru a-i fi amputat brațul stâng.

După ce a fost transportat cu avionul la o unitate de arși din Dallas, Allie, care stătea cu bunica ei la acel moment, a putut să-l viziteze.

“Când l-am văzut, bărbia lui era expusă”, a spus Allie. “Îi puteam vedea orbita ochiului și totul. Îi vedeam craniul și cred că asta a fost partea care m-a cam speriat. Eram ca și cum ‘Oh, Doamne, fața lui a dispărut'”, a spus ea. “Cele mai multe dintre grijile mele erau doar cum va fi când va fi treaz și conștient”.

Aaron a spus că nu își amintește deloc accidentul.

“Practic, m-am trezit, m-am dus la muncă și m-am trezit șase săptămâni mai târziu în Dallas, Texas”, a spus el. “Este un sentiment ciudat când te trezești dintr-o dată într-un spital”.

Prima dată când Aaron s-a văzut pe sine după accident a fost de pe patul de spital din Dallas. El i-a cerut lui Meagan să facă o fotografie, dar ea a ezitat.

“Ea a întrebat: “Ești sigură?”. I-am spus: ‘Da, va fi bine'”, a spus Aaron. “Ea a făcut o poză și a învârtit telefonul, iar eu eram ca și cum aș fi spus: “Doamne, asta e o afacere proastă aici””, și-a amintit el. “Adică, mă simțeam bine, așa că știam că voi fi bine. Doar că urma să avem un drum lung în fața noastră”.

Echipa de îngrijire medicală a lui Aaron îi menționase lui Meagan opțiunea unui transplant de față. Când ea i-a adus apoi în discuție acest lucru lui Aaron, el a spus că este “de acord”.

“Imediat ce s-a vorbit despre transplantul de față, atunci m-am gândit: “Omule, este o afacere mare”, pentru că nu se fac așa ceva în fiecare zi”, a spus el.

La New York, Dr. Eduardo Rodriguez, directorul programului de transplant de față de la NYU Langone Health – care efectuase patru transplanturi de față înainte – și colegii săi au fost introduși în cazul lui Aaron de către specialiștii din Texas.

După ce a aflat mai multe despre accidentul lui Aaron și despre rănile ulterioare, Rodriguez a declarat că este “remarcabil” faptul că Aaron a supraviețuit.

“Să-l vezi mergând când era complet la pământ în spital – insuficiență a sistemului multiorganic, tub de respirație, va supraviețui, va avea leziuni neurologice – să-l vezi fără niciuna dintre aceste sechele, este foarte impresionant”, a spus Rodriguez.

“Este un testament pentru medicina modernă”, a spus el. “Este un testament pentru acest pacient și pentru familia sa. Și este, de asemenea, un testament că, în aceste cazuri, există o implicare cerească în care nu era timpul lui să plece”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *