Primul spital de urgențe pentru animalele mici din Moldova

162179026_4198385703528306_3432578546652754586_n

La Universitatea de Stiinţe Agricole si Medicina Veterinara din Iasi a fost deschis primul Spital Veterinar de Urgenta pentru animale mici din zona Moldovei. Investitia necesara a fost realizata cu 300 de mi de lei, fonduri proprii ale universitatii si ale partenerilor din mediul privat.

Unicitatea spitalului constă în diversitatea specializărilor şi dotărilor, precum şi în capacitatea de spitalizare a pacienţilor 24 de ore din 24, indiferent de gravitatea patologiei, inclusiv în weekend. Serviciul de urgenţe este asigurat de cadre didactice, medici interni şi doctoranzi ai Facultăţii de Medicină Veterinară a USAMV.

Sorin Pașcă, prodecan Facultatea de MedicinăVeterinară Iasi

”Este vorba despre un spital clinic pentru animalele de companie care de 2 săptămâni funcționează și cu un compartiment de urgențe, cu o linie de urgențe, mai exact din data de 2 martie, deci avem puțin peste o săptămână, 2 săptămâni. Era o nevoie în municipiul Iași, cât și în afara județului nostru, nevoia unui serviciu care să asigure asistența medicală veterinară non-stop.

Activitatea din clinici este importantă și pentru studenții veterinari deoarece au activități de practică permanentă, participă la consultații, intervenții, operații, tratamente, dobândind în acest fel experiența și cunoștințele necesare acestei profesii.

Sorin Pașcă, prodecan Facultatea de MedicinăVeterinară Iasi

”Ei sunt capacitați 100%, mai ales studenții din anii terminali, anul IV, V și VI, care prin rotație fac aceste gărzi împreună cu un medic veterinar intern, 6 studenți care preiau cazurile împreună cu medicul intern, realizează un consult primar, ulterior însoțesc cazul spre clinicile de specialitate, se ocupă de animalele care sunt spitalizate și care după planul de tratament le administrează diverse tratamente, medicamente, până la externalizarea animalului.”

Spitalul detine o farmacie si are specializări multiple precum, urgențe, chirurgie, sau diagnostic imagistic.