Primul refugiat ucrainean cu Covid 19 internat la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi

infectioase iasi

Astăzi, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași a fost internat primul pacient pozitiv venit din Ucraina. Este vorba de un bărbat în vârstă de 33 de ani, vaccinat cu două doze Moderna, doza doi fiind efectuată în luna august a anului 2021.

Acesta se află în România de pe data de 1 martie. Prima zi a petrecut-o într-un centru de adăpost pentru refugiați, iar apoi a reușit să găsească o locuință cu chirie pentru că era împreună cu familia, soția și o fetiță în vârstă de 5 ani.

„De două zile prezenta febră și frisoane, de aceea a solicitat Serviciul de Ambulanță pentru că testul efectuat a fost pozitiv bărbatul a fost transportat și admis în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase. La internare pacientul prezenta disfagie, durere în gât, disfonie, răgușeală, astenie fizică, oboseală, iar în urma anamezei i s-au identificat comorbidități cum ar fi hipertensiunea arterială și obezitate. În momentul de față, pacientul prezintă o stare de sănătate bună atât fizică, cât și psihică”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase.

În unitatea medicală se află și vorbitori de limbă slavă.

„S-a bucurat că a putut comunica pe limba slavă și deși inițial a dorit tratament ambulator a decis să rămână în spital pentru a fi supravegheat și pentru a-și proteja familia. Ca de fiecare dată, medicii noștri și întregul colectiv implicat în actul medical își fac datoria cu aceiași implicare și grijă, indiferent de naționalitatea pacienților. Pe de altă parte, îi asigurăm pe toți refugiații din Ucraina, potențial pacienți de grija și profesionalismul personalului medical vorbitor de limbă slavă din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase, care fără dar și poate se implică emoțional și este alături de acești oameni care și-au lăsat viața într-o țară măcinată de război și, poate, au și ei dincolo de graniță oameni dragi pentru care își fac griji”, a adăugat Florin Roșu.