Primul ministru al Republicii Moldova: „Romania geme de cea mai mare coruptie din Europa!”

ion chicu1

Ion Chicu, primul ministru al Republicii Moldova i-a atacat pe europarlamentarii romani despre care a spus ca sunt „baietasi oplositi prin structurile europene”. De asemenea, oficial moldovean a spus despre Romania ca este cea mai corpupta tara din Europa.

Atacul lui Chicu vine ca raspuns la acuzatiile europarlamentarului Siegrfried Muresan care a spus ca Republica Moldova are o guvernare slaba ce a esuat in reforme si in gestionarea Covid.

„Guvernarea slabă în vremuri liniștite afectează cetățenii în vremurile de criză. În ultimii 5 ani de zile, RM a avut parte de mai multe guverne slabe. Guvernele PD și cel al PSRM au destabilizat situația politică din Republica Moldova și au împovărat cetățenii. Din această cauză, criza COVID-19 a prins RM nepregătită”, a afirmat eurodeputatul.

Replica lui Chicu a venit pe Facebook.

Bogdan Aurescu, ministrul de externe al Romaniei a reactionat fata de afirmatiile lui Chicu.

„Față de declarațiile denigratoare la adresa României postate în cursul zilei de astăzi, 22 mai 2020, pe o platformă de socializare, de către Prim-ministrul Republicii Moldova, domnul Ion Chicu, MAE român consideră că acestea sunt complet inacceptabile și își exprimă dezacordul puternic față de conținutul acestora. Declarațiile Prim-ministrului Ion Chicu sunt cu atât mai inadecvate cu cât, în contextul actual al pandemiei de COVID-19, România a oferit, în mod dezinteresat, un sprijin substanțial Republicii Moldova, demonstrând solidaritate și fiind astfel alături, în mod concret, de cetățenii Republicii Moldova într-un moment foarte dificil. MAE apreciază că aceste declarații denotă o profundă lipsă de respect la adresa României și a relației bilaterale privilegiate de Parteneriat Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova”, a punctat Aurescu.

Deputatul PNL, Matei Dobrovie afirmă că Ion Chicu nu merită cetățenia română pe care o deține în timp ce jignește România.

„Ion Chicu, sluga lui Igor Dodon și încă premier în RM, lovește din nou! Mai întâi a minimalizat ajutorul dat de România R.Moldova (trimiterea unei echipe formată din 42 de medici și asistenți medicali și unor echipamente de protecție și produse sanitare: 500.000 de măști de protecție de tip FFP2, 25.000 de combinezoane, 5000 de viziere, 5000 ochelari de protecție, 200.000 de mănuși, 2 800 cutii de medicamente, 10 izolete cu presiune negativă pentru transportul pe targă și aprox. 80 000 l alcool sanitar), susținând că medicii români au venit să învețe cum se luptă cu Covid-19. S-a lăudat atunci că rata de mortalitate în R.Moldova este mai mică decât în România. Acum recidivează, atacându-i pe europarlamentarii români care spun adevărul – că guvernul său nu a făcut reforme și a gestionat prost pandemia de coronavirus. Și din nou jignește România, afirmând că este cea mai coruptă țară din Europa”, a comentat deputatul PNL.

Reactii dure au venit si din partea partidelor de opozitie din Republica Moldova.