Primul ministru al Poloniei il acuza pe Vladimir Putin ca s-ar afla in spatele crizei migrantilor de la granita Belarus cu UE

c3410000-0aff-0242-c4ec-08d9a2dda767_cx2_cy1_cw98_w408_r1

foto: rferl.org

Prim-ministrul Poloniei il acuza pe Vladimir Putin că se afla in spatele „crizei migranților de la granița Belarus cu UE, în timp ce aliatul cheie al Minskului din Kremlin a dat vina pe UE.

Polonia și Lituania au declarat stare de urgență la granițele lor cu Belarus, unde Alexander Lukașenko a fost acuzat că a transportat solicitanți de azil din Orientul Mijlociu către granițele UE, ca răzbunare pentru criticile blocului comunitar față de represiunea sa împotriva opoziției.

Sosirea a peste 1.000 de migranți și refugiați, mulți din Kurdistanul irakian, la granița cu Polonia a adus criza la un punct culminant. Polițiștii de frontieră polonezi au declarat miercuri că două grupuri de câteva zeci de persoane au încălcat granițele peste noapte. Au fost arestați și expulzați, au spus ei. Polițiștii de frontieră lituanieni au declarat că au împiedicat marți 281 de încercări de trecere ilegală a frontierei.

La o sesiune extraordinară a parlamentului de marți seară, prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki, a dat vina pentru criză asupra Moscovei și lui Putin, numindu-l pe liderul rus un „facilitator” al lui Lukașenko.

„Acest atac pe care îl conduce Lukașenko ce își are mintea la Moscova. Creierul este președintele Putin”, a spus Morawiecki.

Morawiecki a spus că Putin este hotărât să „reconstruiască imperiul rus” și a numit criza de la graniță „un nou tip de război, în care oamenii sunt folosiți ca scuturi vii”.

Remarcile sunt cele mai directe acuzații împotriva Rusiei de până acum, într-o criză în care Kremlinul nu a jucat un rol evident. Agențiile de turism din Belarus au eliberat vize și au adus sute de oameni din Irak, Siria și alte țări la Minsk, de unde apoi călătoresc spre vest pentru a încerca să treacă granița și din Polonia trec în Germania. Multe dintre companiile aeriene care transportă migranți și refugiați sunt bieloruși sau au sediul în Orientul Mijlociu.

Moscova a fost un aliat din ce în ce mai important pentru Belarus în ultimul an, sprijinindu-l pe Lukașenko după reprimarea brutală a protestelor și după renunțarea la sol a unui zbor Ryanair în mai, care a declanșat o nouă rundă de sancțiuni și a împins Minsk-ul și mai mult în izolare.

Țările UE au amenințat cu noi sancțiuni și l-au acuzat pe Lukașenko de „trafic de persoane” și tactici „în stil gangster”.

Marți, ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat că țările occidentale, inclusiv statele membre UE și NATO, sunt „rădăcina” crizei imigranților.

„Ei forteaza pentru o viață mai bună și o democrație în stil occidental, așa cum este interpretată de Occident”, a spus el, referindu-se la intervențiile conduse de SUA și la presupusul sprijin vestic pentru primăvara arabă.

Lukașenko și Putin au discutat telefonic despre criza frontierei. Miercuri, Organizația Tratatului de Securitate Colectivă, o alianță militară a statelor ex-sovietice, a declarat că urmărește criza „foarte îndeaproape și cu îngrijorare”.

„Criza migranților poate evolua într-un mare dezastru pentru mii de civili, inclusiv numeroase femei și copii”, a spus secretariatul CSTO într-un comunicat. Dominat de Moscova, grupul este văzut ca răspunsul Kremlinului la NATO.