Primele gaze exportate Republicii Moldova prin conducta Iasi – Ungheni

gazoduct Iași-Ungheni-Chișinău

De astazi, incepand cu ora 13.00 Romania a inceput pentru prima oara sa trimita gaze Republicii Moldova prin conducta Iasi – Ungheni. Vorbim despre 1 milion de metri cub de gaz. Dupa ce Gazprom a anuntat ca va reduce cu 56% livrarile catre Republica Moldova, acuzand ca doar o parte din gazele trimise prin Ucraina ajung peste Prut, autoritatile de la Chisinau au fost nevoite sa caute surse alternative.

Pentru a diversifica sursele de achiziționare a gazelor naturale și a asigura securitatea energetică a țării, compania din Moldova, Energocom a achiziționat o cantitate de gaze din zona Mediterană, pentru a testa cum funcționează în revers acest coridor.

Astfel, au fost importate 4,3 milioane metri cubi de gaze prin interconectorul Grecia-Bulgaria, via România, fiind transportate până în Ucraina. În trecut, coridorul transbalcanic a funcționat doar dinspre nord spre sud, acum fiind realizată o premieră de transport în sens invers, cu gaze care nu sunt rusești.

Potrivit directorului interimar al SA Energocom, Victor Bînzari, sunt mai multe potențiale surse de gaze aflate în discuții. Se testează, cu volume diferite, inclusiv gazoductul Iași-Ungheni care vine spre Chișinău, la fel cum se vor testa și alte rute din regiune.

„Energocom trebuie să aibă construite poduri și relații cu cât mai multe companii din țări europene, astfel încât Republica Moldova să fie asigurată sută la sută cu gaze naturale și energie electrică”, a afirmat directorul Energocom.