Primele emoții ale Bacalaureatului la Iași

Astăzi s-a desfășurat prima probă scrisă a examenului național de Bacalaureat din sesiunea iunie 2025 (Limba și literatura română).

La nivelul județului Iași, au fost organizate 16 centre de examen. Au fost prezenți 4255 candidați din totalul de 4286 candidați înscriși pentru această probă (99,28%%). Nu au participat 31 de candidați.

Nu a fost eliminat nici un elev pentru tentativă de fraudă.

Subiectele și baremul de corectare vor fi publicate la ora 15:00, pe subiecte.edu.ro, de către Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație.

Celelalte probe se vor desfășura conform următorului calendar:

  • miercuri, 11 iunie – proba obligatorie a profilului (discipline, în funcție de profil: Matematică și Istorie);
  • vineri, 13 iunie – proba la alegere a profilului și a specializării (se poate opta, în funcție de filieră, profil și specializare pentru una din cele 10 discipline: Biologie, Chimie, Fizică, Economie, Filosofie, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Sociologie și Psihologie).

Luni, 16 iunie, 39 de elevi de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași și 3 elevi de la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” Iași vor susține proba scrisă la disciplina non lingvistică (DNL), studiată în limba franceză, din cadrul bacalaureatului pentru secțiile bilingve francofone.

Proba va avea loc în centrele de examen stabilite la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași și la Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” Iași (pentru elevii Colegiului Național „Vasile Alecsandri” Iași). Afișarea primelor rezultate este prevăzută pentru data de 20 iunie (până la ora 12:00). 

Vizualizarea lucrărilor și depunerea contestațiilor sunt programate pe 20 iunie(în intervalul 14:00 – 18:00) și în perioada 23-24 iunie 2025.

Candidații pot solicita vizualizarea lucrării/lucrărilor proprii după afișarea rezultatelor inițiale, în conformitate cu prevederile procedurii stabilite de către Comisia Națională de Bacalaureat. La vizualizarea lucrării/lucrărilor, candidatul minor trebuie să fie însoțit obligatoriu de un părinte/reprezentant legal.

Depunerea contestațiilor nu este condiționată de vizualizarea lucrărilor. În aceeași măsură, vizualizarea lucrărilor nu obligă candidatul la depunerea contestației.

Candidații care contestă rezultatul inițial al evaluării trebuie să completeze, să semneze și să depună/transmită prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.

Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 30 iunie.

Pentru a promova examenul, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească, cumulat, următoarele condiții:

susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale;

susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;

obținerea cel puțin a mediei 6 la probele scrise (media notelor obținute la probele scrise).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *