Primele condamnări în cel mai mare dosar de fraudă cu TVA investigată în UE, cu un prejudiciu de 2.9 miliarde de euro

Tribunalul Penal Central din Lisabona (Portugalia) a condamnat 10 persoane fizice și 13 companii pentru rolul lor în crearea și operarea unei scheme frauduloase, dedicate vânzării de bunuri electronice pe piața UE, eludând în același timp plata TVA-ului.
Această anchetă, denumită în cod Admiral, a fost anunțată pentru prima dată în noiembrie 2022 și este considerată cea mai mare fraudă cu TVA investigată vreodată în UE, cu un prejudiciu total estimat acum la 2,9 miliarde de euro. Condamnările din Portugalia marchează doar primul rezultat judiciar în cadrul acestei anchete transfrontaliere mai ample și în curs de desfășurare.
Trei dintre persoanele condamnate au fost identificate ca fiind principalii autori ai schemei criminale și au fost găsite vinovate de fraudă cu TVA, spălare de bani, corupție și falsificare în documente. Instanța i-a condamnat la închisoare de șapte ani, opt ani și, respectiv, șapte ani și șase luni. Aceștia au fost achitați pentru acuzațiile de participare la o organizație criminală. Hotărârea nu este definitivă și poate fi supusă apelului.
O altă persoană a fost condamnată la cinci ani de închisoare pentru recrutarea unor oameni de paie pentru companiile utilizate în schema de fraudă cu TVA, gestionarea operațiunilor fictive ale acestora și, ulterior, participarea la spălarea banilor din venituri.
Celelalte șase persoane au fost condamnate pentru implicarea lor în schema de spălare a banilor. Cinci dintre ele – inclusiv patru manageri de companie și soțul unuia dintre principalii făptași – au primit pedepse cu închisoarea cu suspendare de trei ani, în regim condiționat. Unul dintre condamnați este un angajat bancar, condamnat la patru ani de închisoare, de asemenea cu suspendare, pentru spălare de bani și corupție în sectorul privat, după ce nu a respectat în mod deliberat reglementările anti-spălare a banilor în schimbul câștigurilor financiare.
Entitățile juridice implicate, create sau utilizate pentru a comite fraudă în domeniul TVA și spălarea de venituri, au fost, de asemenea, condamnate. Două companii au fost amendate cu câte 16.000 EUR fiecare, în timp ce restul au fost dizolvate.
Toate persoanele și entitățile condamnate au fost condamnate în comun la confiscarea sumei de 80.076.336,75 EUR, corespunzătoare prejudiciului cauzat în Portugalia intereselor financiare ale Uniunii Europene. Toate activele blocate și sechestrate au fost confiscate, cu excepția fondurilor de pensii ale două terțe părți și a sumei de 320.318,25 EUR, despre care s-a constatat că au o origine legitimă.
Mai multe capitole se desfășoară
Acesta a fost doar primul proces din cadrul anchetei emblematice a EPPO privind cea mai complexă fraudă în materie de TVA de până acum. Pierderile estimate pentru UE și pentru bugetele naționale ale țărilor UE afectate de activitățile din cadrul anchetei Admiral s-ar putea ridica la 2,9 miliarde EUR.
Profitând de modelul său descentralizat și de capacitatea analitică centrală, EPPO a reușit să stabilească legături între persoanele și companiile investigate de Admiral și un sindicat criminal cu sediul în țările baltice.
Ancheta, denumită în cod Admiral 2.0 , a dezvăluit că acest sindicat folosea același modus operandi și, parțial, aceeași organizație și infrastructură ca autorii anchetați sub Admiral, pentru a comite o fraudă masivă de tip carusel cu TVA.
Al treilea capitol a fost descoperit în Grecia, printr-o anchetă cu numele de cod Admiral 3.0. Pe baza dovezilor adunate până în prezent, un sindicat criminal cu sediul în Grecia folosea parțial aceeași organizație și infrastructură ca și autorii anchetați sub conducerea lui Admiral, pentru a comite o fraudă masivă de tip carusel cu TVA.
Ancheta din celelalte state membre ale UE este încă în curs de desfășurare, iar toate persoanele în cauză sunt prezumate a fi nevinovate până la dovedirea vinovăției de către instanțele competente.