Primele autobuze electrice au ajuns la Iași!

image0 (10)

Municipalitatea ieșeană mai face un nou pas important în modernizarea transportului public. În garajele Companiei de Transport Public a ajuns astăzi, 13 septembrie, primul autobuz electric Solaris achiziționat cu fonduri europene, iar în cursul zilei de mâine vor ajunge încă două.

„Primii beneficiari ai acestor autobuze vor fi copiii pentru transportul de dimineață spre școală. Durează aproximativ 30 de zile până a le putea introduce în circulație. Mai avem de primit încă un lot de autobuze, am luat deja legătura cu producătorul SC BMC Truck&Bus SA, acestea fiind livrate anul acesta și cel viitor. Sunt 24 de unități de transport de dimensiuni reduse, de 10 metri lungime, care vor circula pe străzile mai înguste și în afara orelor de vârf pentru a mai economisi din consumul de energie electrică”, a declarat primarul Mihai Chirica într-o conferință de presă susținută marți, 13 septembrie.

Contractul cu compania poloneză Solaris Bus & Coach a fost semnat de primarul Mihai Chirica pe 15 aprilie 2021. Solaris este câștigătoarea unei ample licitații organizate de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin care, grație fondurilor europene, vor ajunge în România 131 autobuze electrice de 12 metri lungime.

Unul dintre cele șapte loturi în care a fost împărțită licitația este destinat Municipiului Iași, care va beneficia astfel de 20 de autobuze electrice Solaris Urbino Electric nE12, șase stații de încărcare rapidă și 20 de stații de încărcare lentă.

Valoarea totală a proiectului este de 66.753.064 lei, adică circa 13,55 milioane de euro, iar contractul de finanțare a fost semnat pe 24 septembrie 2019.

Până la a ieși pe trasee autobuzele Solaris trebuie să parcurgă o serie de etape legale, proces care durează în jur de o lună: înscrierea la Registrul Auto Român, înmatricularea, instruirea personalului de mentenanță și a conducătorilor auto, probe în traseu, probe de încărcare etc.