Primăvara timpurie, benefică pentru arbori. Direcția Silvică Iași a împădurit mai multe zone din județ

Desi judetul Iasi a fost unul dintre cele mai lovite de iarna furioasa de la inceputul anului, acest lucru a fost benefic pentru sol. Astfel, după ce temperaturile de primavara si-au facut debutul la inceputul lunii februarie, reprezentanții Direcției Silvice Iași au profitat și au împădurit mai multe zone din județ. In urmatoarea perioada plantările arborilor vor continua pana in jurul datei de 15 aprilie.

Vremea calda din ultima perioada a fost benefica pentru sol dar si pentru puietii care au fost plantati de Directia Silvică Iași. Insa, ce este mai important abia de acum incepe si anume „Luna plantării arborilor”.

Gabriel Doncean – Director Direcția Silvică Iași

„De la inceputul lunii frebruarie a venit primavara, iar noi putem să vă spunem ca chiar timpul a fost favorabil si am trecut la efectuare lucrărilor de impăduri in fondul forestier, mai ales că acum găsim și forță de muncă. Solul este dezghețat, are apa suficientă, in asa fel incat puieții pe care îi plantăm să contăm că o să prindă. Dar luna adevărata începe cu data de 15 martie si tine pana pe data de 15 aprilie si se numeste „Luna plantării arborilor”. Este ca o luna simbolica, dar ea de fapt daca in zona noastra incepe undeva in luna februarie ajunge undeva in luna mai in zona de munte sa se planteze pentru ca iarna este mai lunga acolo.”

Pentru a porni cu dreptul în procesul de plantare al copacilor, în primă instanță conteaza calitatea samantei. Aceasta trebuie să fie sănătoasă în momentul sădirii.

Gabriel Donceanu – Director Direcția Silvică Iași

„Totul incepe de la samanta pe care o produc arborii respectivi sau avem specii care de exemplu se reproduc din butasi care sunt parti din arbori care se pun in pepiniere pentru a prouce puietii. Din semintele care se recolteaza in functie de timpul optim si de starea in care ajung ei la maturitate, semintele se recolteaza, se trece intr-un proces de selectare in asa fel incat sunt semintele atacate de insecte, sunt putrede, sunt seci, iar pe semintele respective se fac niste analize de laborator si dupa ce ne vin buletinele de analize abia atunci semintele sunt garantate că pot fi recoltate in camp.”

Dacă semințele sunt sănătoase, reprezentații Direcției Silvice au asigurări că arborii plantați vor creste sănătosi si vor aduce beneficii naturii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *