Primarul Mihai Chirica vrea lockdown în Iași „măcar două săptămâni, pentru a opri răspândirea COVID”

Primarul Iașului, Mihai Chirica, a declarat ieri, la Antena 3, că ar lua o decizie radicală și odată cu începerea vacanței pentru elevi, luna viitoare, ar impune lockdown măcar două săptămâni, pentru stabilizarea sistemului medical, oprirea răspândirii COVID și pentru luarea unor măsuri în condiții speciale.

Declarația primarului vine în contextul în care spitalele din Iași sunt sufocate de pacienți COVID, iar în secțiile de Terapie Intensivă nu mai există niciun pat liber. Autoritățile din județ ar urma să operaționalizeze noi paturi de Terapie Intensivă în Spitalul Modular de la Lețcani, unde există deja 28 de locuri la ATI. Spitalul a fost redeschis săptămâna trecută, după ce a stat închis mai bine de nouă luni. Mihai Chirica crede că un lockdown ar putea reduce rata de infectare din județ, care, marți, a ajuns la 12,5 la mia de locuitori.

Ideea e susținută și de Florin Roşu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iași, care a explicat ştiinţific agresivitatea acestui virus şi rapiditatea cu care se împrăştie. De asemenea, medicul spune că pentru ca numărul de cazuri să scadă vertiginos e nevoie de un lockdown, „de cel puțin două săptămâni”.