Primarul Mihai Chirica, scrisoare către sindicatele și angajații CTP

ctp

Primarul Municipiului Iași, Mihai Chirica, a adresat o scrisoare către sindicatele și angajații CTP, pentru a sublinia unele aspecte referitoare la protestul spontan desfășurat ieri.

„Vă trimit acest mesaj pentru a sublinia unele aspecte care privesc Compania de Transport Public Iași în condițiile desfășurării protestului declanșat marți, 2 noiembrie 2021. Din capul locului, vreau să îmi reafirm totala susținere pentru modernizarea și dezvoltarea transportului public ieșean, arătând aici faptul că, la inițiativa mea, în ultimii ani de zile, s-au făcut eforturi substanţiale şi cu eforturi financiare uriaşe pentru modernizarea transportului public din municipiul Iaşi. Pe lângă banii investiţi în modernizarea căii de de rulare a tramvaielor, a fost modernizat întregul parc auto al CTP Iași, fiind aduse la Iași autobuze de ultima generație, cu dotări și caracteristici tehnice la nivel european. În același timp, în Iași circulă deja primele tramvaie moderne, parte a lotului de 32 de tramvaie contractate deja. De asemenea, în anii următori vor ajunge la Iaşi şi 44 de autobuze electrice care vor contribui semnificativ la modernizarea transportului public din oraşul nostru”, precizează Mihai Chirica în debutul scrisorii.

Edilul precizează că actuala situație dificilă nu trebuie politizată în nici un fel.

„Reprezentanții USR din Consiliul Local Iaşi nu au votat bugetul local pe anul 2021 (unde se regăsesc sume importante alocate pentru transportul public), aceeaşi formațiune politică opunându-se în ședința de plen din 1 noiembrie 2021 rectificării bugetare care prevedea creșterea bugetului CTP Iași de la 140 de milioane de lei la 155 de milioane de lei, parte din acești bani fiind destinați acoperirii costurilor salariale ale companiei. De asemenea, am aflat cu revoltă despre implicarea directă a useriştilor în cooptarea unor angajaţi ai CTP Iaşi în perturbarea activităţii companiei, asta ca o replică la ceea ce s-a întâmplat în Timişoara, “oraş emblemă” pentru criza serviciilor publice oferite cetăţenilor după preluarea Primăriei de către USR”, a mai precizat primarul Municipiului Iași.

Mihai Chirica îi îndeamnă pe șoferii CTP Iași să apeleze la responsabilitate și să manifeste respect față de toți ieșenii care folosesc transportul public.

„Îndemn pe toți conducătorii auto să dea dovadă de responsabilitate față de meseria lor, iar acest lucru o puteţi face doar ieșind cu autobuzele pe trasee, acolo unde vă așteaptă mii de ieșeni a căror viață a fost perturbată de această întrerupere a activităţii. De altfel, aceasta este și condiția în care văd posibilitatea purtării unui dialog: conducătorii auto să iasă la stradă, readucând astfel normalitatea care va permite o discuție așezată, lipsită de presiuni, un dialog care, cu siguranță, va aduce lucruri bune pentru toţi angajații CTP Iași! În speranța purtării acestei discuții raţionale, calme și aplicate, aștept răspunsul dumneavoastră faţă de această solicitare”, a încheiat primarul Mihai Chirica.