Primarul Iașului cere universităților spații în care toți elevii dintr-o anumită clasă să poată intra simultan

Sharing is caring!

Primarul Iaşuului, Mihai Chirica, solicită universităţilor din oraş să pună la dispoziţia autorităţilor spaţii în care toţi elevii ar putea fi prezenţi la cursuri în condiţiile impuse de actuala situaţie sanitară.

„În cursul ultimelor zile, am emis mai multe adrese către universităţile din Iaşi rugându-le ca, (…), funcţie de programul universitar pe care şi-l propun, să ne pună la dispoziţie orice spaţiu excedentar care să ne asigure o sală de curs în care toţi elevii să fie prezenţi în acelaşi timp cu profesorul de la ora respectivă. Am făcut acest demers din cel puţin din două considerente: pentru a putea avea o imagine corectă asupra şcolii, mai ales dacă vorbim de elevi care încep şcoala din acest an, şi pentru a putea asigura condiţiile de socializare, pentru că avem nevoie să creăm nişte indivizi ai societăţii cu un profil corect în relaţia dintre noi. Noi în adresă ne arătăm disponibilitatea, de fapt este obligaţia, de a suporta toate costurile necesare pentru utilizarea acestor spaţii. Mă refer la utilităţile de care elevii vor avea nevoie. Aşteptăm răspunsul din partea acestor instituţii”, a declarat, joi, Chirica, într-o conferinţă de presă.

Edilul a menţionat experienţele altor state membre UE, arătând că se fac eforturi pentru ca Iaşiul să rămână în „scenariul verde”.

„În momentul de faţă, oraşul nostru se află în codul verde. Adică, toată lumea trebuie să fie prezentă la şcoală şi să respecte condiţiile impuse de normele de distanţare socială (…). Avem deja experienţe în derulare în state din UE, spre exemplu Germania, Franţa, unde este câte un singur elev în bancă, aşezat diagonal astfel încât distanţele să fie egale şi totodată rezonabile faţă de profesor. Funcţie de land, elevii sunt purtători de mască sau nu, dar au contacte mai puţine, zone foarte bine delimitate pe holurile şcolii, circuite foarte bine definite, pe holuri şi în grupurile sanitare sunt dozatoare cu dezinfectanţi, cât şi la intrarea şi la ieşirea din şcoală. Vom face şi noi orice efort necesar să putem asigura condiţiile necesare pentru începerea şcolii pe scenariul verde”, a precizat Chirica.

El a spus că, din cauza supraaglomerării unor şcoli, elevii nu vor putea să fie în clase în acelaşi timp, motiv pentru care ia în calcul divizarea acestora în mai multe grupe care vor face ore în clase diferite.

shares