Primarul comunei Miroslava indeamna la colectare selectiva

colectare selectiva

Odată cu creşterea nivelului de trai, cantităţile de deşeuri sunt din ce în ce mai mari, fiind generate în procesele de producţie sau de consum. Comuna Miroslava nu sta foarte bine la capitolul colectare selectiva, insa autoritatile locale desfasoara in permanenta campanii de motivare a cetatenilor.

Deşeurile bine gestionate pot deveni o sursă importantă de materie prima, acestea putand fi reciclate. Primarul comunei, Dan Niță îndeamnă locuitorii care locuiesc la casă să separe deșeurile biodegradabile de deșeurile reziduale și să nu le depună în pubelă.

Dan Niță, primar Miroslava: „Procentul de colectare selectivă este destul de scăzut, nu stăm bine la capitolul acesta, dar cred ca noi ne inscriem in zona de mijloc spre jos cum ar fi. Noi suntem deficitari și datorită faptului că sunt drumurile care trec prin comuna Miroslava, drumurile județene, care aduc cetățenii din comunele vecine și trec prin Miroslava. Mare parte dintre aceștia își aduc gunoaiele și le varsă în comuna Miroslava și noi ne dăm seama, dar nu avem ce face. Am încercat să mergem să îi determinăm prin fel de fel de metode,  dar nu am reușit”.

Primarul comunei Miroslava, Dan Niță precizează că cifrele care se înregistrează ca și cantități de gunoi colectate, nu sunt reale. Totodată sunt și alți cetățeni care aruncă gunoiul în zone mai puțin amenajate.

Dan Niță, primar Miroslava: „Pentru mine este curios că și populația din zonă din comuna Miroslava duc gunoaiele pe oriunde găsesc ei mai convenabil pentru ei, în condițiile în care ei au încheiat un contract cu o firmă. Nu știu de ce se expun pericolelor, pentru că sunt pasibili de a fi amendați oricând, dacă sunt prinși. Este o problemă destul de dificilă cu colectare a gunoaielor, eu voi supune spre aprobare Consilului Local să găsim altă formă de colectare a gunoiului, probabil, pentru comuna Miroslava. Sunt cantități imense care se adună la nivel comunal, sume pe care dacă vi le-aș spune, colectăm cam cât o treime din municipiul Iași”.

Zilnic, 6 mașini ajung în comună pentru colectarea gunoiului. Deșeurile menajere se colectează în pubela neagră distribuită de primărie. Sticla se depoziteză în eurocontainere verzi, plasticul și metalul în pubele galbene, iar hârtia și cartonul în cele albastre.