Primarul Bacăului, Lucian Viziteu (USR): „Fără intervenția Guvernului, 27 de municipii riscă să rămână fără căldură și apă caldă”

calorifer-caldura

Primarul municipiului Bacău, Lucian Viziteu, a declarat că, în ultimele luni, preţul gazului a crescut în mod accelerat, ajungând de patru ori mai mare decât era iarna trecută. Pentru că nu pot creşte subvenţia acordată furnizorilor, 27 de municipii sunt în pericol de a rămâne fără căldură şi apă caldă în sezonul rece. Vor fi afectaţi locuitorii, şcolile, spitalele şi agenţii economici şi, pentru a nu se ajunge în această situaţie se cer urgent soluţii de la Guvern.

”În ultimele luni, preţul gazului a crezut în mod accelerat, ajungând de patru ori mai mare decât era iarna trecută. Conform legislaţiei europene, autorităţile locale nu au vie să mărească subvenţia. Ţinând cont că tariful nu poate creşte peste limita de suportabilitate a cetăţenilor, subvenţia nu poate fi mărită, suntem în situaţia în care sarcina diferenţei de cost faţă de iarna trecută trebuie să o suporte operatorul de energie termică sau bugetele locale. Costurile suplimentare sunt aşa de mari, încât fără o intervenţie a Guvernului, toţi aceşti operatori – suntem 27 de municipii – riscă să intre în faliment. ”Măsurile ar trebui să vină urgent.”, a declarat Lucian Viziteu.

Primarul a dat exemplul orașului pe care-l conduce și a subliniat că efectul asupra populației va fi extrem de grav.

„Vă dau exemplul concret al Bacăului. Ni s-a încheiat contractul precedent de furnizare, la 1 octombrie. La prima licitaţie nu s-a prezentat niciun furnizor, pentru că şi ei sunt speriaţi că nu vor putea susţine financiar cumpărarea de gaz până ce primăriile vor putea plăti.În cazul meu am reuşit cu mare greutate să încheiem un contract pentru următoarele zece zile. Pe 10 octombrie va trebui să căutăm un nou contract. Thermoenergy Bacău, care are sută la sută acţionar Consiliul Local Bacău, anul trecut a plătit gazul cu 80-90 de lei pe MWh, iar acum, la licitaţie, singurul furnizor care a acceptat să vină să ne furnizeze gaz ne-a oferit un preţ de aproximativ 463 de lei pe MWh. Subvenţia a fost undeva la 40 de milioane de lei, iarna trecută. Iarna aceasta avem o previziune, la actualul preţ, undeva la 120 de milioane de lei, deci o creştere de trei ori a acestui cost. Dacă nu se intervine cumva, operatorul nu va putea să suporte aceste facturi, ne va sista livrarea de gaz, care va duce la oprirea furnizării de apă caldă şi căldură. Dacă s-ar sista acest serviciu public esenţial, va rămâne reţeaua şcolară (creşe, grădiniţe, şcoli) fără încălzire şi apă caldă. Spitalele, la fel. Avem exemplul Spitalului Municipal, cu două etaje ATI COVID, care foloseşte încălzirea centralizată. Majoritatea clădirilor instituţiilor publice, Primărie, Poliţie şi operatori privaţi (…). Impactul asupra populaţiei este major şi extrem de grav”, a adăugat acesta.

Soluţiile există, dar nu sunt uşor de găsit, totodată este foarte greu pentru furnizorii de agent termic să încheie contracte pentru a procura gazul necesar la producerea apei calde şi căldurii.

”Noi avem în România doi producători, OMV Petrom şi Romgaz. Costul de producţie, din ce ştiu, e undeva la 75 de lei pe MWh. Ar putea să facă contracte bilaterale cu operatorul de agent termic, la un preţ sub preţul pieţei şi tot ar rămâne în profit. Aceasta ar fi o soluţie (…) O altă variantă ar fi ca Guvernul să intervină cu o serie de măsuri, ori să subvenţioneze direct operatorii, ceea ce ar putea totuşi să intre în conflict cu legea liberei concurenţe în UE, sau să ia măsuri similare unei plafonări de preţuri, dar şi aici intră în conflict cu legislaţia europeană, ori o compensare suplimentară”, a mai declarat Viziteu.

Au existat discuții pe această temă în Asociaţia Municipiilor, condusă de Emil Boc. Între cele 27 de oraşe care ar putea fi afectate se regăsesc Capitala, dar şi municipiile Arad, Braşov, Buzău, Cluj-Napoca, Constanţa, Galaţi, Iaşi, Miercurea Ciuc, Oradea, Piteşti, Ploieşti, Râmnicu Vâlcea, Sibiu, Suceava, Timişoara, Tulcea şi Vaslui.

A fost trimisă o scrisoare din partea Asociaţiei către ministerele Energiei, Dezvoltării şi Finanţelor.