Primarul Bacăului, amendat de prefect

viziteu-696x458

Primarul Bacăului a primit o amendă administrativă de 3.000 de lei din partea Instituției Prefectului.
Verificarea a avut loc săptămâna trecută, a presupus analizarea mai multor înscrisuri în Primărie şi la Direcția de Asistență Socială şi s-a finalizat cu un Raport pe baza căruia am stabilit amendarea administrativă a primarului (cu 3000 lei), precum şi fixarea unor termene concrete de punere în aplicare a prevederilor HCL nr. 35/2022”, a declarat prefectul Lucian Bogdănel.

„De jumătate de an, în jur de 190 de familii băcăuane sunt bătaia de joc a Primăriei care refuză punerea în aplicare a hotărârii prin care Consiliul Local a aprobat, cu largă majoritate, acordarea de stimulente pentru nou-născuți.

Nu există niciun impediment real în calea punerii în executare a HCL nr. 35/31.01.2022 şi acordării acestor stimulente: nici de legalitate, nici de sustenabilitate! Mai ales că sursa de finanțare a stimulentelor a fost asigurată odată cu votarea bugetului local, în februarie, când aleşii au aprobat un amendament ín acest sens. Prin urmare, banii există.

Ce nu există este buna-credință de care actuala conducere a Primăriei Bacău, ghidată după principiul „După noi, potopul!”, este complet străină: de neînțeles găunoasa îndărătnicie a primarului Viziteu, în condițiile în care chiar colegii săi de alianță politico-administrativă au recunoscut, în plenul CL, necesitatea şi fezabilitatea acestui stimulent pe care, de altfel, l-au şi votat!”, a mai declarat prefectul județului.

Reprezentantul Guvernului spune că bugetul UAT Bacău, aprobat în februarie, prevede o alocare de 500.000 lei pentru acordarea stimulentelor, în timp ce efortul presupus de punerea lor în plată, conform dosarelor de solicitare depuse, se ridică la doar 200.000 lei, conform desteptarea.

„Remarcabil e că multe comune din județ oferă de ani de zile acest stimulent pentru nou-născuți, în timp ce reprezentanții legali ai municipiului reşedință de județ – oraş care stă pe un excedent bugetar cumulat de 125 milioane lei (2021 + sem. I din 2022) – «recreează» regulile administrative, refuzând punerea în executare a hotărârilor deliberativului local, care este suveran în deciziile privind oportunitatea acordării de stimulente sau orice alte forme de sprijin financiar din bugetul local!

În loc de petreceri cu bere şi cârnați sau, după caz, cu substanțe psihoactive, toate finanțate şi cu bani publici, administrația Viziteu ar face bine să oprească batjocura la care supune sute de familii băcăuane şi să purceadă, în ceasul al 13-lea, la acordarea stimulentelor pe care părinții le aşteaptă din februarie încoace”, a mai spus Lucian Bogdănel.