Primarii vor banii promiși, Guvernul se mai gândește

Investiții ale Iașului

Sharing is caring!

Asociatia Municipiilor din Romania solicită alocarea unei treimi din bugetul național pentru funcționarea administrației publice și dezvoltarea comunităților locale. Primarii de municipii au avut ieri discutii cu ministrul finantelor, Eugen Teodorovici. Dupa 2 ore si jumatate de confruntari, nu s-a ajuns la niciun rezultat drept pentru care discutiile au fost reluate astazi.

La întâlnirea de ieri au participat consilierul premierului Darius Vâlcov şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici. Premierul Viorica Dăncilă, invitată la discuţii de către primari, nu si-a facut timp. Primarii, indiferent de culoarea lor politica, cer la unison o treime din bugetul statului si sustin ca este anormal să se lupte cu Guvernul pentru ca o parte din banii realizaţi de cetăţenii din oraşele lor să rămână în comunităţi. Reprezentantul Iasului la masa negocierilor este viceprimarul Gabriel Harabagiu.

La discutiile de astazi a participat si prim-ministrul Viorica Dancila. Primarii au fost certati de guvernanti ca cer mai multi bani in conditiile in care nu si-au cheltuit bugetele anul trecut. Primarii aduc argumente.

Este prima data, dupa 1989 incoace, cand guvernul nu cheama primarii la discutii pe tema alocarilor bugetare.

Guvernantii se bat cu pumnul in piept ca Romania cunoaste o crestere economica substantiala dar la  bugetele locale se taie in carne vie. Reprezentantii administratiilor locale se plang de atitudinea guvernului si de misterul cu care este invaluit bugetul pe 2019.

Primarii mai solicită ca în Legea bugetului de stat pentru anul 2019, să fie prevăzută compensarea pierderilor care se înregistreaza în aceste luni, din cauza neaprobării legii bugetului.

shares