Primarii ieșeni, nemulțumiți de finanțarea prin Anghel Saligny

BANI

Puține dintre proiectele depuse de primăriile din județ prin Programul Anghel Saligny au obținut finanțare. Astfel, comunele Ciurea și Tomești au obținut finanțare pentru dezvoltarea rețelelor de canalizare, însă primarii nu se arată mulțumiți de sumele obținute.

Deși au depus proiecte pentru investiții în refacerea rețelei de drumuri, extinderea rețelei de apă și canalizare, primăriilor din județul Iași le-au fost aprobate doar o parte dintre acestea. Primăria Ciurea a obținut finanțare doar pentru extinderea rețelei de canalizare, suma alocata depășind 15 milioane de lei.

„Am depus trei proiecte, cu titluri diferite, cu activități diferite și am obținut doar pentru această solicitare de lucru la canalizare. Se putea și mai bine, având în vedere că criteriile pe care au fost folosite ar fi trebuit cumva să avantajeze comunitățile mari, cum este Ciurea, peste 20 de mii de locuitori, dar nu cred că au fost aplicate pentru că am văzut comune cu un sfert din populația comunei Ciurea și cu sume de 30 de milioane de lei. Tot pe canalizare”, a spus Cătălin Lupu, primar comuna Ciurea.

Nici primarul comunei Tomești nu se arată mulțumit de finanțare, deși au fost aprobate 3 proiecte: Extinderea sistemului de apă și canalizare în valoare de 26 milioane de lei, extinderea sistemului de canalizare pe străzile Plopu, Antreprenorilor și Tineretului, în valoare de 3,7 milioane de lei și construirea de podețe în Tomești, Chicerea și Vlădiceni, în valoare de 2,1 milioane de lei.

„Repet, eu aș fi vrut un drum, dar dacă nu s-a putut. Pentru că apă și canalizare vor mai fi și pe alte fonduri de finanțare, dar drumuri, nu. Aș fi preferat canalizare mică și drumul. Dar, dacă s-a hotărât așa … Avem de extins la greu. Deja lucrăm la zonele care vor fi extinse și nu cred că acoperim toată comuna pentru că noi am dezvoltat foarte mult zona de intravilan și atunci rezolvăm această problemă. Să nu credeți că sunt tare mulțumit, nu! Preferam în loc de poduri, drumuri și în loc de canalizare mare, preferam un drum, a explicat Ștefan Timofte, primar comuna Tomești.

Județul Iași a primit o finanțare de 1,5 miliarde de lei prin Programul National de Investiții ”Anghel Saligny”. Din aceștia aproximativ 650 milioane de lei merg către implementarea proiectelor de înființare și extindere a rețelei de apă și canalizare, iar peste 860 de milioane de lei sunt alocați pentru modernizarea drumurilor județene și comunale.