Primarii continua razboiul cu Guvernul

Sharing is caring!

Asociatia Municipiilor din Romania respinge propunerile Ministerului Finanțelor Publice privind preluarea integrală a unor categorii de cheltuieli descentralizate, aferente sistemului de protecție a copilului, centrelor pentru persoane cu handicap, indemnizații pentru persoane cu handicap și însoțitori ai acestora, precum și „salarizarea personalului neclerical”, cheltuieli evaluate de MFP la 6,4 miliarde de lei.
AMR solicită asumarea de către Guvern a „susținerii integrale de la bugetul de stat a sistemului de protecție a copilului și a persoanelor cu dizabilități”, așa cum s-a angajat in „Programul de guvernare 2018-2020”.
Urmare a reducerii impozitului pe venit de la 16% la 10%, în anul 2018 bugetele locale au fost diminuate cu sume reprezentând 30-40% din bugetele anului 2017.
În aceste condiții AMR a solicitat ca în anul 2019, Guvernul României să își respecte promisiunea făcută la sfârșitul anului 2017, dar și la aprobarea Legii bugetului de stat pe anul 2018, de a asigura finanțarea cel puțin la nivelul sumelor primite de la bugetul de stat în anul 2017, în sume nete.
“I-am spus domnului ministru Teodorovioci că eu, când am candidat la Bistrița și am adus PSD-ul la conducerea unui municipiu din Ardeal, m-am angajat în fața oamenilor că pot să rezolv niște probleme, dar așa cum se prezintă bugetul, nu pot rezolva problemele respective și nu mă pot duce în fața oamenilor și să le spun ! Prefer să stau acasă! Nu văd nicio soluție pentru rezolvarea acestei probleme! Ni se spune să aducem investitori și să îi ținem aici: cum să îl țin eu aici pe Leoni (cel mai mare angajator din Bistrița), când eu nu îi pot face un sens giratoriu și stradă cu trei sensuri? Investiții de care firma are nevoie și pe care este nevoie să le faci, dar din ce bani? Duc la capăt cei doi ani de mandat pentru că nu pot zice că îmi dau demisia, deși asta ar trebui să fac: să îmi dau demisia, acum, în ziua în care se adoptă bugetul. (…) Nu o să fac treaba asta, dar nici nu pot merge mai departe și să îi mint pe oameni că le asfaltez strada și apoi să le spun că nu am cu ce”, a declarat pentru Mediafax, Ovidiu Crețu, primarul orasului Bistrita.
„Guvernul nu mai are bani pentru a-și îndeplini prostiile promise în 2017, în 2018, iar acum bagă mâna în buzunarul cetățenilor din toată țara, afectând bugetele locale. Reacția primarilor, precum și a cetățenilor sper să fie dură. Dacă parlamentarii vor vota aceste propuneri, înseamnă că sunt făptași la această hoție. Noi nu am cerut să ni se dea, ci să rămână banii produși de cetățeni în localitățile lor. Acum primim 60% din impozitul pe venit colectat, din care trebuie să plătim și prestațiile sociale. Vor fi diminuate bugetele locale cu peste un miliard de euro, ceea ce este enorm. Sunt mai mulți oameni cărora trebuie să le plătim indemnizațiile decât funcționarii din administrațiile locale”, a afirmat Gheorghe Falcă, primarul Aradului
shares