Primăria Piatra-Neamț este alături de refugiații ucraineni

refugiati

foto: ProfiMedia

Ștrandul Municipal reprezintă principalul obiectiv turistic al municipiului pe durata sezonului estival, gazdă pentru numeroase evenimente publice și private. Este o zonă de relaxare, divertisment și petrecere a timpului liber atât pentru pietreni, cât și pentru turiști din alte localități. Acest lucru face ca Ștrandul Tineretului să nu fie cel mai potrivit loc pentru odihna, liniștea și siguranța refugiaților.

Mai mult, căsuțele ocupate până acum de către refugiații ucraineni sunt cele mai solicitate de turiști, având standarde de confort mai ridicate, inclusiv toalete și dușuri proprii. În acest moment, o parte din ele necesită reparații, care vor fi realizate în cel mai scurt timp.

Subiectul referitor la refugiații ucraineni este la fel de actual în agenda noastră publică și de aceea am realizat demersurile pentru oferirea de alternative la cazarea în ștrand.

Problemele pe care le au ucrainenii din cauza acestui groaznic război au fost în atenția noastră încă de la început, când alții făceau doar poze cu săracii oameni. Am reușit împreună cu niște oameni extraordinari din mediul HORECA din Piatra-Neamț și împrejurimi să le dăm o mână de ajutor și nu o să ne oprim nicio secundă să o facem. Odată cu începerea sezonului estival, Ștrandul Municipal devine un loc impropriu pentru cazarea unor familii cu copii care au nevoie de liniște și siguranță. Tocmai de aceea am găsit o soluție de relocare a acestor persoane într-o locație care oferă condiții superioare celor din ștrand. Sper ca, din decență, subiectul persoanelor refugiate să nu fie speculat politic, iar cei responsabili să pună pe primul loc liniștea pe care au căutat-o aici acești oameni” a declarat primarul Andrei Carabelea.

Opțiunea propusă de Primăria Piatra-Neamț a fost relocarea refugiaților, pe durata vacanței de vară, la internatul tip hotel al Liceului „Alexandru Ioan Cuza” Piatra-Neamț, iar această propunere a fost înaintată Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Neamț. Veniturile încasate de primărie pentru cazarea refugiaților ar fi în acest fel încasate de către instituția de învățământ respectivă, Primăria asigurându-și veniturile din închirierea căsuțelor din Ștrand de către turiști.