Primăria nu mai dispune de terenuri pentru construcţia de creşe noi

cresa

Anul acesta, municipalitatea ieșeană a pus la bătaie 620 de locuri dintr-un total de 1.060 de locuri disponibile în cadrul Direcţiei Creşe. Spre comparație, în anul 2020, în perioada de înscrieri erau disponibile 325 de locuri, iar anul trecut au fost libere 601. Din păcate, în viitor situația se va agrava întrucât, Primăria nu dispune de terenuri pe care să ridice noi creșe, iar necesarul în fiecare an crește cu 1.500 de locuri noi.

Numărul solicitărilor la creșele ieșene este în creștere. Cu toate acestea, municipalitatea anunță că nu mai dispune de locuri libere pentru ridicarea de creșe noi, iar ministrul Educației atrage atenția asupra numărului mic de creșe din municipiul Iași.

„Primăria municipiului Iași duce o lipsă acută de terenuri pe care se pot realiza investiții de interes public. Practic noi încercăm să identificăm, cel puțin pe partea de învățământ preșcolar, să putem dezvolta creșe și grădinițe pe amplasamente în care, în acest moment se derulează activități educaționale. Știți foarte bine că avem la compania națională de investiții, două creșe la care așteptăm răspunsul de finanțare și lansare a procedurilor de licitație. Una dintre ele se află în incinta școlii Ion Neculce, cealaltă se află în Iași, Voinești. De asemenea, avem o nouă creșă la proiectare, iar toate aceste trei unități educaționale pentru preșcolari, credem că în următorii 2-3 ani, va putea rezolva cererea care crește de la an la an”, a spus Sebastian Buraga, purt. cuv Primăria Iași.

Trebuie menţionat faptul că, în acest moment există un regulament de înscriere în creşe, regulament ce conţine criterii de departajare bine definite. 

Pentru situaţia ocupaţională a părinţilor se oferă între 0 şi 10 puncte în baza datelor cuprinse în adeverința de serviciu sau în decizia de suspendare a contractului individual de muncă.

„Există o procedură în fiecare an și în fiecare an trebuie pentru locurile rămase libere, așteptăm dosarele celor care doresc să-și înscrie copiii la creșă. Există și un punctaj foarte bine definit. Orașul Iași a fost definit pe zone, astfel încât fiecare din cele 10 creșe pe care le avem să fie arondate unei anumite zone, astfel încât să nu creăm aglomerări sau o preferință pentru o anumită creșă în parte”, a mai spus Sebastian Buraga, purt. cuv Primăria Iași.

În acest sens, primăria împreună cu reprezentanții Direcției Creșe au împărțit instituțiile educaționale pe zone, astfel încât niciun copil să nu rămână neînscris.