Primăria Iași vrea să scape de mașinile vechi din oras

trafic iasi podu ros nicolina

Pentru a reduce cantitatea de poluare la nivelul municipiului Iasi, autoritatile locale au anuntat ca toate masinile vechi vor fi casate. In schimbul autovehiculelor poluante, proprietarii vor fi despagubiti cu 3.000 de lei. Programul va debuta la sfarsitul acestei luni, iar beneficiarii trebuie sa respecte niste conditii minime pentru a primi stimulentul.

Conform utimelor date, la nivelul municipiului Iași există peste 136.400 de autovehicule. O proporție foarte mare dintre ele sunt vechi motiv pentru care Primăria Iași a aderat la Programul privind casarea autovehiculelor uzate, cunoscut ca „Rabla local”, lansat de Ministerul Mediului, Apelor Și Pădurilor – Administrația Fondului Pentru Mediu. În cadrul acestui program, în schimbul casării unui autovehicul mai vechi de 15 ani, persoana fizică primește un stimulent în valoare de 3.000 lei, jumătate din sumă fiind suportată de AFM și jumătate din bugetul local.

Mihai Chirica, primar Iași: „Ne vom inscrie la numarul maxim prevazut de lege peste 50.000 de masini asta inseamna ca exista perspectiva de a retrage din circulatie toate masinile sub Euro3 inclusiv. Vom incepe alocarea de finantare din acest an chiar prin rectificarea aferenta din luna septembrie pentru a avea premisa ca ducem programul pana la capat. Programul va fi coordonat de Serviciul de Management al Mediului din cadrul Primăriei municipiului Iași”.

La nivelul municipiului Iași sunt peste 21.000 de mașini Non Euro, 21.500 Euro 1, 11.700 – Euro 2 si peste 20.800 – Euro 3. Fiind vorba de mașini vechi, acestea produc o cantitate de agenți poluanți foarte mare.

Toate aceste masini daca ar fi in stare perfecta de functionare din punct de vedere tehnic, acestea ar parcurge in fiecare 1.000 de kilometri pe lună, normele sau cantitatea de poluare cu particule materiale PM respectiv cu oxizi de azot s-ar încadra în niste limite foarte mari. Daca presupunem ca acest numar de 54.000 de masini ar fi inlocuite cu Euro 6 atunci poluarea cu particule materiale PM rezultate din masinile Diesel ar scade de 16 ori, respectiv pentru oxizi de azot acestea ar scadea de 13 ori”, a spus fizicianul Silviu Gurlui.

Pentru a intra în posesia acestor bani, autoritățile au impus mai multe condiții.

Vehiculul respectiv sa apartina celui care il preda cu o vechime de cel putin 5 ani de zile.  Deci el sa se afle in propietatea detinatorului cu o vechime mai mare de 5 ani de zile. Intens comentata aceasta chestiune dar justa. In conditiile in care s-ar lasa posibilitatea scoaterii din uz a oricarui detinator de la durata care el detine sunt convins ca samsarii de masini ar culege toate gunoaiele de peste tot din lumea asta pentru a primi despăgubirile alocat de către bugetul de stat prin Agentia pentru Fondul de Mediu„, a completat Mihai Chirica.

Mai mult decât atât, beneficiarul stimulentului de casare se angajează că nu va achiziționa un autoturism cu norma de poluare Euro 4 inferior în termen de 3 ani de la primirea stimulentului.