Primăria Iași va împrumuta 200 de milioane lei de la BCR pentru încălzirea din timpul iernii / Dobânzile sunt estimate la 37 de milioane

Primăria Iași va împrumuta de la BCR suma necesară achiziţiei de combustibil pentru încălzirea oraşului în sezonul rece. Potrivit informaţiilor Ziarului de Iași, un contract în acest sens a fost semnat încă de la începutul săptămânii trecute, dar Primăria a confirmat abia ieri parafarea acordului.

La procedură a mai participat Banca Transilvania. Municipalitatea ieşeană a ales şi negociat oferta BCR în mai puţin de două săptămâni de la organizarea licitaţiei. În prezent, instituţia are la dispoziţie o linie de creditare de până la 200 milioane lei – banii vor fi folosiţi exclusiv pentru achiziţia de combustibil aferent sezonului de iarnă 2023-2024, iar împrumutul trebuie returnat în 5 ani.

„Dobânda aplicabilă creditului este ROBOR la 3 luni la care se adaugă o marjă de 0,39% pe an, marjă care rămâne fixă pe toată perioada de creditare”, ne-a declarat ieri purtătorul de cuvânt al Primăriei, Sebastian Buraga.

El a adăugat că, în baza ipotezelor de lucru prezentate şi a ofertei BCR, a rezultat un cost estimativ al împrumutului de circa 37 milioane lei, sumă ce reprezintă dobânda estimativă aferentă creditului. Iniţial, Primăria estima un cost total al creditului de 52 milioane lei. „Pentru acest credit, banca nu percepe comisioane”, a explicat Sebastian Buraga.

Oficialul municipalităţii a confirmat că acordul cu BCR a fost semnat în data de 14 noiembrie, astfel că municipalitatea poate efectua deja trageri din finanţarea rambursabilă.

Fondurile vor fi utilizate pentru achiziţia de gaze naturale, în condiţiile în care, iarna aceasta, CET Holboca (care funcţionează pe cărbune) nu va fi pornită. Astfel, Primăria se va baza doar pe centrala de termoficare din Tudor Vladimirescu. Printr-o astfel de măsură, municipalitatea vrea, printre altele, să evite plata certificatelor verzi (solicitate UE pentru poluarea aferentă arderii cărbunelui), ale căror costuri ajung la câteva zeci de milioane de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *