Primaria Iași și ApaVital își pasează vina privind inundațiile frecvente de pe Calea Chișinăului

La fiecare ploaie serioasa, Calea Chisinaului se inunda iar Primaria Iasi sustine ca problemele apar fiindcă sistemul de canalizare stradală nu face fata. La fel s-a intamplat si marti cand apa ajungea la nivelul bordurii. Municipalitatea a plasat responsabilitate spre ApaVital.

“După cum se știe, sistemul de alimentare cu apă și de canalizare este gestionat de SC ApaVital SA, companie aflată în subordinea Consiliului Județean Iași, iar nu a municipalității. În aceste condiții, Primăria Municipiului Iași a trimis în repetate rânduri, în ultimii ani, inclus în anul 2025, solicitări ferme către SC ApaVital SA pentru a rezolva o serie de probleme reclamate de numeroși ieșeni, dar care nu sunt de competența municipalității, una dintre acestea fiind tocmai curățarea tuturor gurilor de scurgere și a canalelor, astfel încât să asigure un drenaj eficient al apelor pluviale și pentru a preveni acumularea de apă pe străzi și trotuare. Conducerea Primăriei Municipiului Iași asigură SC ApaVital SA de întreaga disponibilitate de a o sprijini, dar solicită o mai mare implicare a companiei în rezolvarea acestor probleme care afectează ieșenii”, a transmis Primaria Iasi.

Pe de alta parte, ApaVital sustine ca rețeaua de canalizare stradală se înfundă și din cauza aruncării sau depunerii în rețeaua de canalizare de diverse materiale de pe șantiere (resturi de construcții, nisip, ambalaje de materiale etc.) sau a altor deșeuri aduse de vânt și de ploi, pungi de plastic etc. “De asemenea, atunci când lucrările la infrastructura rutieră se realizează neglijent, intră în rețeaua de canalizare bitum, asfalt și alte materiale de construcții, ceea ce determină preluarea defectuoasă a apelor pluviale, în caz de precipitații”, a precizat ApaVital.

In privinta problemelor de pe Calea Chisinaului, compania precizeaza ca, zona a fost afectată de colmatarea în proporție de aproximativ 80% a colectorului aflat în incinta unui fost producător de beton, unde se realizau operațiuni de spălare a autobetonierelor.

“Pentru remedierea problemelor care apar periodic în zona Calea Chișinăului este necesară implicarea mai multor instituții locale, întrucât conductele de canalizare sunt amplasate pe un teren aflat în proprietate privată, care nu permite accesul pentru intervenții”, a mentionat ApaVital.

De asemenea, ApaVital atrage atentia ca in Visan, capacitatea stației de pompare a apelor uzate a fost depășită ca urmare a ploilor torențiale din ultimele zile, amplificată de faptul că rețelele de colectare a apelor pluviale ale locuințelor colective din zonă sunt conectate la rețeaua publică de canalizare, contrar normelor în vigoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *