Primăria Iași investește 12,6 milioane lei pentru siguranța elevilor și profesorilor în contextul pandemiei

Sharing is caring!

Primarul Mihai Chirica a anunțat organizarea unei ședințe extraordinare de Consiliu Local în ziua de luni, 17 august, în cadrul căreia va propune alocarea sumei de 12.600.000 de lei pentru mai multe achiziții necesare asigurării siguranței elevilor și profesorilor.

Astfel, vor fi procurate 1.250 de sisteme digitale pentru Centrele de Educație Online (pentru fiecare sală de curs din municipiu) în sumă totală de 7.500.000 lei, 3.000 de tablete destinate elevilor pentru predare online în cuantum de 2.800.000 lei (sumă care include și conectarea la Internet pe doi ani școlari) și 1.530.000 măști chirurgicale pentru elevii din clasele 0 – XII, în valoare de 2.300.000 lei.

Bunurile achiziționate vor fi puse la dispoziția Inspectoratului Școlar Județean Iași și a unităților de învățământ din Municipiul Iași, pentru asigurarea actului educativ. De asemenea, va fi asigurată asistența pentru punerea în funcțiune / utilizarea bunurilor achiziționate, la cerere, pentru fiecare unitate de învățământ sau cadru didactic, după caz.

Reamintim că prin Hotărârea Consiliului Local nr. 130 din 14 aprilie 2020 au fost realizate 40 de Centre de Educație Online în 36 de unități de învățământ. Acestea și-au dovedit utilitatea, atât în perioada rămasă până la sfârșitul anului școlar, cât și în perioada care a urmat, cea a înscrierilor la formele superioare de învățământ.

„La fel ca și dumneavoastră, îmi doresc enorm de mult ca școala să înceapă pe 14 septembrie. În momentul de față, din toate analizele statistice pe care le-am făcut împreună cu colegii mei, Municipiul Iași se află în scenariul verde. Vă asigur că vom face orice efort necesar pentru începerea școlii pe acest scenariu. În școlile aglomerate luăm în calcul separarea claselor în mai multe grupe care vor face ore alternativ, în săli diferite. De altfel, am rugat universitățile să ne pună la dispoziție orice spațiu excedentar pentru a asigura săli de curs pentru elevi. Fac un apel și la membrii comunității ieșene: dacă doriți să începem școala, atunci va trebui încă de acum să ne asumăm orice normă și orice măsură de protecție care să elimine posibilitatea unei îmbolnăviri”, a declarat primarul Mihai Chirica într-o conferință de presă.

Edilul-șef a avertizat că o creștere a numărului de infectări cu 14 zile înainte de începerea școlii poate plasa Iașul într-un scenariu defavorabil, cu consecințe negative în privința educării elevilor. Primarul a cerut un comportament responsabil din partea ieșenilor, întrucât de acesta de care depinde viitorul generațiilor următoare.

shares