Primăria Iași a decis să reia demersurile de consilidare și reabilitare a Casei Callimachi – Ghica

În urma unor solicitări de la ieșeni, dar și a unor discuții din Consiliul Local, conducerea Primăriei Municipiului Iași a decis să reia demersurile de consolidare și reabilitare a Casei Callimachi – Ghica de pe strada Cuza Vodă, nr. 41, astfel încât să poată fi redată circuitului cultural și istoric al orașului nostru.

În acest scop, în perioada imediat următoare vom organiza o licitație pentru contractarea unui proiectant care să realizeze expertiza tehnică și documentația de avizare a lucrărilor de intervenție (DALI) pentru clădirea – monument istoric. Procedura de achiziție va avea o prevedere financiară de 130.000 lei, iar câștigătorul va avea la dispoziție opt luni pentru a ne furniza documentația.

Pe 31 octombrie 2018 Consiliul Local a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru consolidarea și reabilitarea Casei Callimachi – Ghica.

Valoarea proiectului era estimată atunci la 17.498.679 lei, iar durata de execuție la 24 de luni. Aceste valori și termene ar putea suferi modificări în urma noii expertize.Intenția municipalității este ca, după consolidare și reabilitare, această clădire să fie amenajată ca spațiu expozițional multifuncțional.

Potrivit fişei de imobil, dar şi cronicilor vremii, impunătoarea clădire din fosta Uliță a Goliei a fost primul sediu al universităţii ieşene, din 1860 până în anul 1897, când a fost inaugurată clădirea din Copou. Imobilul a fost retrocedat în 2006 în baza unei sentințe judecătorești.

Pe lângă sediul PNȚCD, în trecut în imobil au funcționat Centrul de Istorie și Civilizație Europeană al Academiei Române – Filiala Iași, Uniunea Artiștilor Plastici și Asociația Veteranilor de Război.

Municipalitatea a cumpărat Casa Callimachi – Ghica în anul 2017, pentru suma de 3,7 milioane de lei.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!