Primăria Bălțați face pași importanți în colectarea selectivă a deșeurilor

Proiectul de colectare selectiva a deseurilor implementat de ADIS Iasi in comuna Bălțați reprezinta un pas important pentru un mediu mai curat si responsabil. Colaborarea intre Primăria Bălțați si ADIS Iasi a dus la o constientizare mai mare a locuitorilor cu privire la importanta selectarii corecte a deseurilor menajere.
In comuna Baltati, oamenii au inteles ca trebuie sa colecteze selectiv. In momentul în care gunoiul ajunge selectat în pubele separate, prețul pentru serviciul de salubrizare scade, fapt care i-a motivat și mai mult pe oameni să-și consolideze spiritul civic și să îndeplinească obligațiile impuse.
Vasile Aștefanei, Primar Comuna Bălțați: ,,Noi, la sfarsitul fiecarui an, prin Asociatia de Dezvoltare avem un grafic de ierarhizare a localitatilor in functie de gradul de colectare selectiva. Comuna Baltati este in primele 15 comune din judet ca si grad de colectare selectiva. Asta inseamna ca ne-a implicat, si eu si viceprimarul si echipa de la primarie si echipa de consilieri locali si am contribuit destul de bine la educarea cetatenilor in a respecta graficul de colectare si a respecta colectarea selectiva. Sigur, mai avem probleme, sigur mai ducem munca de lamurire, mai sunt greseli. Pe parcursul anului 2024 am aplicat sanctiuni, amenzi”.
Locuitorii care isi curata singuri copacii trebuie sa anunte autoritatile pentru a colecta corect aceste deseuri.
Vasile Aștefanei, Primar Comuna Bălțați: ,,Zilele acestea in Baltati avem un proiect in desfasurare in care echipe de la Delgaz (deep pe cuvant) si in colaborare cu noi cu echipa de la primarie taiem toate ramurile care cresc sub firele de curent electric si care deranjeaza si creeaza disconfort si intreruperi. Toate acele ramuri pe care le taiem si sunt destule trebuie valorificate cumva. Uitati ca noi, autoritatea locala a gasit o intelegere in colaborare cu statiunea de cercetare de la noi din comuna care la randul ei are niste defrisari si au adus un tocator de vegetatie in zona si atunci in paralel cu pomii, cu copacii pe care le-am scos de la ei, ducem si noi acele ramuri si le facem compost si le valorificam”.
Cetatenii trebuie sa selecteze cu grija deseurile vegetale. Acestia trebuie sa evite amestecarea acestora cu materiale precum plasticul sau metalul.