Primăria a modificat stema Iaşului, aprobată prin Hotărâre de Guvern. Foloseşte una neoficială de 7 ani

ROU_IS_Iasi_CoA

Primaria utilizeaza de peste 7 ani o stema a municipiului Iasi care este diferita, din punct de vedere grafic, de varianta oficiala. Reprezentantii municipalitatii spun ca diferentele ar fi „minore” si sustin ca aceasta este si intentia institutiei, în sensul renuntarii la „anumite detalii” pentru „cresterea vizibilitatii”. 
Raspunsul Primariei este controversat: unele „detalii” la care s-a renuntat scad vizibilitatea, conform graficienilor consultati de „Ziarul de Iasi”. Din punct de vedere heraldic, institutia respecta blazonarea, dar, din punct de vedere juridic, trebuie utilizata stema oficiala, asa cum ne-au declarat experti din domeniu.

În unele cazuri, Primaria utilizeaza chiar doua variante de stema, dar niciuna nu este identica cu cea oficiala, iar în situatia uneia dintre acestea lipsesc elemente grafice care afecteaza simbolistica.

„În mod evident sunt diferite”

Stema municipiului se compune dintr-un scut triunghiular rosu cu marginile rotunjite. În interiorul scutului se afla o cetate crenelata de argint; pe flancurile cetatii se afla doua turnulete, cu câte o fereastra deschisa, timbrate de câte o cruce cu brate egale; în centrul cetatii se afla un turn înalt cu poarta si ferestrele închise.

În mijlocul scutului, pe cetate, se afla un ecuson rosu, încarcat cu un cal negru în galop spre dreapta, având deasupra o coroana deschisa de aur. Scutul este timbrat de o coroana murala de argint cu 7 turnuri, din care iese capul de bour, al carui gât este terminat în forma de lambrechini, totul negru; între coarnele bourului se afla o stea de aur cu 8 raze.

Aceasta descriere a stemei apare în hotarârea Guvernului 307/2014, iar o anexa a deciziei cuprinde reprezentarea grafica. Anterior, stema a fost aprobata de Comisia Nationala de Heraldica, Genealogie si Sigilografie din cadrul Academiei Române.

„M-am uitat pe desene. În mod evident, sunt diferite. Din punct de vedere heraldic, este acelasi lucru, întrucât descrierea (blazonarea) este identica. Din punct de vedere juridic, doar una poate fi oficiala, anume exact aceea reprodusa, ca anexa grafica în cadrul respectivei hotarâri de guvern de aprobare”, ne-a declarat Bogdan Atanasiu, din cadrul Comisiei de Heraldica.

Gasiti trei diferente!

ZDI a consultat mai multi istorici pe tema, iar toti, la unison, au confirmat ca Primaria ar trebui sa utilizeze stema oficiala, asa cum apare în anexa.

Primaria spune ca modificarile au fost intentionate

În schimb, Primaria sustine ca pe toate materialele grafice produse în regie proprie ar fi utilizata „sigla oficiala”.

„În functie de tipul de material folosit (antet, afis, flyer, banner, mesh etc), pentru cresterea vizibilitatii si tinând cont de factori estetici, de lizibilitate, de materialul pe care se imprima (hârtie, carton, poliplan, pânza etc.), s-a decis renuntarea la anumite detalii care ar fi influentat negativ elementele grafice principale. Diferentele sunt minore si nu afecteaza identitatea vizuala a stemei, elementele definitorii, asa cum sunt descrise în Hotarârea nr. 307/2014 privind aprobarea stemei municipiului Iasi, fiind pastrate (cetatea de argint, calul însotit de coroana; capul de bour al Moldovei, coroana murala cu sapte turnuri etc.)”, a declarat Dan Postolea, seful Biroului comunicare al municipalitatii.

ZDI a identificat doua variante de stema utilizate de Primarie, dar niciuna nu este identica cu cea oficiala: o varianta este folosita în comunicari publice (inclusiv pe pagina de Facebok), iar alta poate fi observata pe steagurile pe care municipalitatea le-a montat, începând cu 2015, în anumite zone din oras.

Prima varianta respecta blazonarea, dar nu si toate elementele de grafica, iar în cazul celei de pe steaguri lipsesc unele elemente grafice care afecteaza însemnatatea stemei: lipsesc crucile si steaua de aur între coarnele bourului. Întrebare (retorica) pentru Primarie: cum creste vizibilitatea stemei prin lipsa acestor elemente?

Apoi, în cazul celeilalte variante de stema, care difera grafic, în ce masura creste vizibilitatea în conditiile în care cele 7 turnuri (care dau rangul localitatii) abia sunt vizibile? ZDI a identificat un singur loc unde Primaria a folosit stema oficiala, asa cum apare în hotarârea de guvern: un raport de activitate al primarului datând din anul 2015 si care poate fi consultat pe site-ul institutiei.

Grafician: „Arata ca o copie xerox alb-negru a unui buletin color”

Variantele de stema utilizate de catre Primarie sunt criticate de graficieni consultati de ZDI. Unul dintre acestia a contracarat argumentul Primariei de „crestere a vizibilitatii”. Asa cum ne-a declarat Madalin N., din cadrul unei firme de IT, „supra-simplificarea” unor elemente grafice este de natura sa scada vizibilitatea si nicidecum sa o potenteze.

„Turnul central a fost simplificat prin înlaturarea caramizilor si, din cetate, arata ca o piesa de sah, geamurile din stânga si dreapta stemei cu calul în galop sunt centrate pe modelul original, dar sunt în partea superioara pe cel folosit de Primarie. De altfel, nici proportiile stemei nu sunt aceleasi: pare ca, la transformare, au micsorat si îngustat sigla”, ne-a declarat acesta.

Un alt grafician ne-a spus ca, din punct de vedere tehnic, cel mai probabil nu a fost disponibila „varianta vectoriala a stemei oficiale”, iar persoana care a realizat varianta utilizata a facut „o reinterpretare de calitate inferioara”. O imagine vectoriala permite pastrarea calitatii elementelor atunci când acestea sunt micsorate sau marite.

„Pentru ochiul neformat: arata ca o copie xerox alb-negru a unui buletin color, spre exemplu, în care se pierd fix detaliile, dar peste care a tras cineva niste culori rosii. În privat, asa ceva ar fi de neimaginat: închipuiti-va o companie precum Coca-Cola cu afise scrise cu Times New Roman, în loc de fontul lor, sau cu un rosu deschis în loc de culoarea lor brevetata.