Prima zi de pelerinaj la Iasi

WhatsApp Image 2021-10-08 at 16.04.01

De astazi s-a deschis oficial pelerinajul la Sfanta Cuvioasa Parascheva. Racla a fost scoasa din catedrala si pusa pentru inchinare sub baldachinul cu flori. De la prima ora a diminetii, sute de pelerini din toate colturile tarii s-au adunat pentru a atinge moastele. Acestia au ocazia timp de o saptamana sa se inchine, pana pe 15 octombrie cand racla va fi reintrodusa in Catedrala.

Desi in ultimele zile s-au format cozi de sute de pelerini in curtea interioara a Mitropoliei, pelerinajul a fost declarat oficial deschis incepand de astazi. Racla cu moastele sfinte a fost scoasa din catedrala printr-o ceremonie religioasa speciala si a fost purtata pe umerii unui sobor de preoți, apoi depusa spre inchinare sub baldachin.

In contextul pandemiei o serie de evenimente religioase, precum Calea Sfintilor,  au fost anulate.

„Pelerinajul se desfasoara in aer liber, noi trebuie sa asiguram acele culoare de acces cu distanta. O perioada destul de lunga anul acesta, vor fi 7 zile, pana pe 15 octombrie in care sfintele moaste sunt scoase. Sunt accesibile tuturor pelerinilor, astfel incat sa nu se creeze multimi concentrate.”, a declarat preotul Constantin Sturzu.

Pelerini din toate judetele, inclusiv din Iasi au venit sa se inchine la Sfanta Parascheva. Acestia insa, trebuie sa respecte o serie de masuri menite sa previna raspandirea noului virus.

„A fost greu, cu emotii. M-am trezit la ora 5, aseara nu stiam sigur daca sa vin sau nu, m-am imbracat imediat, am ajuns. Sunt din Iasi.”, a spus un pelerin.

Români din toata țara s-au adunat pentru a se ruga, „Am venit de la Bistrita de ieri doar ca sa o vad pe Sfanta. Sa ma ajute”. Întrebat de un reporter TeleM, ce-i va cere Sfintei, acesta a răspuns: „Sanatate si mantuire.”

Credinciosii se pot inchina la racla din curtea interioara pana pe 15 octombrie.