Prima ţară în care achiziţionarea de dispozitive de vapat se poate face doar în farmacii

Premieră mondială în Australia! Dispozitivele de vapat se vor mai putea cumpăra doar din farmacii. Noua lege include pedepse drastice de până la șapte ani de închisoare pentru cei care încalcă regulile. Cei care doresc să vapeze în scop terapeutic vor avea nevoie de o rețetă de la medicul de familie. În plus, aromele disponibile vor fi strict limitate la tutun mentolat și mentă. 

Australia a devenit luni prima ţară în care achiziţionarea dispozitivelor electronice de vapat se poate face numai în farmacii, odată cu intrarea în vigoare a unei reforme antifumat, care prevede pedepse de până la şapte ani de închisoare şi amenzi de milioane de dolari australieni, transmite EFE.

Reforma, care a intrat în vigoare luni, obligă, de asemenea, persoanele care doresc să utilizeze dispozitive electronice de vapat în scop terapeutic să îşi consulte medicul de familie şi să obţină, deocamdată, o reţetă pentru a putea cumpăra dispozitive terapeutice din farmacii.

Ambalajul acestor produse, care va fi strict controlat, va avea un design farmaceutic simplu, iar aromele lor vor fi limitate la tutun mentolat şi mentă.

Dacă în prezent este necesară o reţetă pentru achiziţionarea unui dispozitiv de vapat, de la 1 octombrie consumatorii, cu excepţia celor cu vârsta sub 18 ani, vor putea obţine dispozitive de vapat din farmacii fără reţetă, însă cu o concentraţie de nicotină de 20 mg/ml sau mai mică, şi cu obligaţia de a prezenta cartea de identitate.

În temeiul reformei, persoanele care produc dispozitive de vapat în Australia sau distribuie astfel produse vor fi pasibile de o pedeapsă maximă de până la şapte ani de închisoare şi de o amendă de până la 2,2 milioane de dolari australieni (1,47 milioane de dolari americani, sau 1,36 milioane de euro).

În cazul companiilor care produc astfel de dispozitive, amenda maximă ar fi de aproximativ 22 de milioane de dolari australieni (14,7 milioane de dolari americani, sau 13,6 milioane de euro), în temeiul acestei reforme, care face parte din agenda Guvernului australian de a reduce efectele utilizării ţigărilor electronice şi de a elimina complet utilizarea lor în scop recreativ.

Aceste măsuri fac parte din amendamentele la Legea privind produsele terapeutice şi alte produse (Reforma produselor de vapat) din 2024, care interzice importul, fabricarea, distribuţia şi deţinerea comercială a unor astfel de dispozitive, cu excepţia cazului în care acestea sunt autorizate şi în baza unui permis special.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *