Primă de 10.000 de lei înainte de Sărbători. Un angajat s-a trezit deja cu „bonsul de manager” în cont
Un angajat s-a trezit cu o sumă imensă în cont, pe care patronii virat din greşeală, iar acum acesta nu ştie cum să procedeze.
Se apropie sezonul Sărbătorilor, iar angajaţii abia aşteaptă să încaseze primă de Crăciun. Primele, sub forma unor sume de bani sau în produse și tichete cadou, care sunt oferite angajaților înainte de Crăciun nu se impozitează în limita a 300 de lei. De asemenea, sumele până în 300 de lei sunt scutite de contribuțiile sociale. Până acum, pragul pentru care nu se plătea impozit în cazul primelor era de 150 de lei.
Codul Fiscal prevede că în această categorie a primelor de sărbători intră „cadouri oferite angajaților, precum și cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Paștelui, Crăciunului și a sărbătorilor similare ale altor culte religioase”.Un angajat s-a trezit însă deja cu o primă de 10.000 de lei în cont, din greşeală, iar bărbatul nu știe ce să facă cu banii primiţi sub formă de „primă de manager”. Bărbatul nu deține o astfel de funcție și aparent la mijloc este o eroare. Totuși, ideea de a păstra banii primiți este tentantă.
Cazul a fost relatat în mediul online de un apropiat al acestuia. „Prima de peste 10.000 lei încasată fără drept”
„Un prieten de familie s-a trezit ieri cu 10.600 de lei în cont. Omu’ meu lucrează la o firma în Fălticeni, deci nu va închipuiți că o arde prin B, BV, IS sau TM cu adevărații corporatiști.
În cont, la detalii, îi apare doar atât: Primă manageri SS trimestrul 3. Faza e… Nu-i manager. Are funcție de execuție în contract, nu conducere. Pe lângă asta, nu i-a zis nimeni de o asemenea primă. El primea prin decembrie vreo 1.500 lei maxim. O singură dată a luat 2000 lei în 2019.
Amu’… Ne-am discutat și noi la cafea. Eu i-am zis să întrebe la HR și să vadă care-i faza. El a zis că i-ar prinde banii. A rămas că momentan nu se atinge de ei.
Na, acu’ ziceți voi. Ce-i de făcut? O poate mierli?
Context util: sunt vreo 80-90 de angajați. El se are bine cu toți superiorii că-s puțini. Nu există VP sau alte titluri de astea pompoase. Lucrează acolo de prin 2016.
Ce e de făcut? Sa vorbească la HR si să întrebe de suma respectivă. E clar că dacă nu sunt banii lui, trebuiesc înapoiați, nu?”, scrie în postarea de pe Reddit.
„Simplu, returnezi banii”
Aproape toți cei care au comentat l-au sfătuit să informeze firma despre suma virată în contul său.
„Să verifice fluturașul de salariu, primele sunt trecute si ele acolo.”
„Intră poliția mai târziu pe fir. Simplu, returnezi banii, adică verifici dacă nu e greșeală cu HR, dacă nu e, îi păstrează bravo lui, dacă aia zic că e greșeală returnează banii, nu o face, intră poliția și tot va fi executat silit și cu dosar. Scrie clar în lege că un bun găsit trebuie returnat, nu suntem copii să bage: ce am găsit al meu să fie.”