Prima creșă „verde” din România, finalizată în timp record, la Fălticeni

cresa-verde-falticeni-facebookfoto-csekeattila-850x478

Cea mai modernă creșă din țară, care este în același timp și prima creșă „verde” din România, a fost inaugurată marți, 20 decembrie, în municipiul Fălticeni, după ce a fost realizată în timp record – trei luni și trei săptămâni. Asta în condițiile în care, conform contractului, lucrarea trebuia să fie realizată într-un an de zile, adică până spre finele lunii august 2023.

„Avem și noi chinezii noștri!”, a exclamat, admirativ, primarul Cătălin Coman, indicându-i pe reprezentanții firmei de construcții Simion Tehnoconstruct, cei care au reușit ceea ce părea a fi imposibil, să facă în mai puțin de patru luni, de la zero, o creșă-model, pentru 70 de copii, dotată complet, inclusiv cu jucării, dar și cu o eficiență energetică ridicată, pornind de la izolațiile foarte bune, până la dotările tehnice de top, prin care are asigurate, din producție proprie, apă caldă și căldură iarna, iar vara răcoare, dar și energie electrică, tot anul.

Inaugurarea primei creșe din România construită cu fonduri europene, prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), s-a făcut în prezența ministrului Dezvoltării, Cseke Attila, cu care constructorul a și făcut un pariu riscant, la începerea lucrărilor, pe 18 august 2022, când s-a prins să facă lucrarea până la Crăciun, dar și a directorului Companiei Naționale de Investiții, Manuela Pătrășcoiu.

De asemenea, la eveniment au fost prezenți președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, prefectul Alexandru Moldovan, senatorii Ioan Stan și Gheorghiță Mîndruță, primarul municipiului Fălticeni, Cătălin Coman, și colaboratori ai constructorului, dar și numeroși copilași, însoțiți de părinții lor, cu toții dornici să vadă ce s-a realizat, într-un timp atât de scurt, printr-o mobilizare exemplară.

Spațiu modern, impresionant și cu dotări complete

Toți au făcut un tur al clădirii, admirând camerele de somn ale copiilor, cu paturi aliniate frumos, dulăpioarele cu jucării, culorile vii, vesele, ale încăperilor și holurilor decorate cu fel de fel de picturi cu personaje din desene animate, sălile de activități, cu zeci de jucării și jocuri educative, dar și bucătăria dotată cu aparatură foarte modernă, profesională, camera frigorifică, spălătoria, dar și băile personalizate, pentru copii și pentru adulți.

Ministrul Dezvoltării a ținut să facă un tur și în jurul clădirii realizate pe o suprafață de 3.754 mp, din care 1.829 mp reprezintă construcția propriu-zisă, în vreme ce restul terenului este amenajat ca spațiu verde, dar și ca spații de joacă, cu fel de fel de figurine, de diferite mărimi, dar și cu gropi de nisip, pentru recreerea copiilor.

Girafa – mascota Programului guvernamental de construire creșe

Ministrul s-a arătat impresionat în mod special de girafa de la intrarea în clădire, realizată aproape în mărime naturală – 4,5 metri înălțime, al cărei cap iese printr-un spațiu special creat în acoperișul clădirii.

Girafa, pictată manual de un artist, va fi un fel de simbol care se va găsi la toate creșele care vor fi realizate la nivel național prin Programul guvernamental de construire creșe „Sfânta Ana” – a precizat ministrul Cseke Attila, care a și dorit să fie fotografiat cu ea.

„Este un moment istoric”

Evenimentul de inaugurare a primei creșe „verzi” din România a fost marcat și de susținerea unui frumos spectacol de tradiții de iarnă, cu colindători îmbrăcați în îngerași, iar alții în costume populare, dar și cu un grup de urători – mascați și ursari, micuții artiști fiind preșcolari din Fălticeni, însoțiți de educatoarele lor.

Primarul de Fălticeni, Cătălin Coman, a explicat că el i-a invitat acolo pe micii colindători și urători, care erau programați inițial să susțină spectacolul la primărie, considerând că prezența lor este mult mai potrivită la noua creșă.

„Este un moment istoric și nu exagerez cu absolut nimic când spun acest lucru. Pentru că este prima dată când, în municipiul Fălticeni, în județul Suceava și cred că în România, o investiție de asemenea amploare se derulează într-un timp atât de scurt și la un nivel calitativ atât de mare. Vorbim despre o investiție extrem de necesară în contextul vremurilor în care trăim, în care avem generații tinere care doresc să performeze în viața lor profesională, și iată că reușim să venim în întâmpinarea nevoilor lor cu o investiție necesară, cum este creșa din municipiul Fălticeni în care zeci de familii tinere vor avea posibilitatea să aducă copiii de la vârsta de câteva luni până la 3 ani, când vor face pasul către grădinițele cu program normal și prelungit. Mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în acest proiect extraordinar. În primul rând ministrului Dezvoltării, Cseke Attila, pentru care știu că este un proiect de suflet. Am discutat de foarte multe ori cu dumnealui despre necesitatea construirii la nivel național a unor creșe care să permită aceste facilități pentru familiile tinere și nu numai. Mulțumesc pentru implicare și pentru modul în care am colaborat pentru derularea acestui proiect și nu numai. Pentru că Ministerul Dezvoltării este extrem de performant în ceea ce înseamnă derularea proiectelor cu finanțare guvernamentală sau europeană, cum este cazul aici. Am spus și pe 18 august, când s-a deschis efectiv șantierul. Niciodată în cei 11 ani de acum de primărie nu am avut parte de o colaborare atât de eficientă în tot ceea ce înseamnă derularea unor proiecte. Nu am avut niciun fel de sincopă care să pună în pericol nici măcar pentru câteva secunde derularea acestui proiect extrem de important. Vreau să-i mulțumesc și directoarei CNI, Manuela Pătrășcoiu, cu care am avut o colaborare extrem de strânsă și de eficientă. Până la urmă totul se reduce la eficiență și la felul cum reușim să cheltuim niște bani în beneficiul comunităților noastre. Și reușim asta, în condițiile în care punem la dispoziție tuturor beneficiarilor această minunăție de clădire, acest minunat proiect”, a spus primarul municipiului Fălticeni.

Cătălin Coman a ținut să evidențieze seriozitatea și puterea de mobilizare a constructorului – Simion Tehnoconstruct.

„Avem trei luni și trei săptămâni de când a debutat acest proiect. Ne uităm toți când avem timp liber, pe internet, cum lucrează chinezii. Să știți că avem și noi chinezii noștri. Unul din Suceava și unul din Botoșani, constructorii prezenți aici cu care ne-am întâlnit de nenumărate ori. Nici nu știu cum a trecut timpul ăsta așa de repede. Nu a fost un proiect cu totul lin. Au fost foarte multe lucruri care au trebuit reglate din mers și le-am rezolvat la nivelul orelor. Și asta spune totul despre modul în care se poate face și în România un proiect extraordinar care poate sta cu capul sus în orice țară a Uniunii Europene. Și nu exagerez pentru că am văzut și alte proiecte, este un proiect la cheie, terminat și gândit extraordinar. Vorbim de un proiect dotat complet, de la mașina de spălat vase până la cea de spălat rufe, mobilier, jucării, paturi, până la instalațiile care nu se văd, dar care sunt extrem de necesare, cum ar fi sistemul de purificare a aerului. Este un proiect extrem de complet și gândit până la cel mai mic detaliu.

Prima creșă din România, prima creșă cu consumuri energetice extrem de reduse, prima creșă la cheie cu absolut tot ceea ce-i trebuie și sunt convins că acest program guvernamental va continua și vom auzi foarte multe lucruri bune și pe viitor”, a spus primarul din Fălticeni, felicitând inițiatorii proiectului, dar și pe constructori.