Prima aeronavă NATO de supraveghere a ajuns la București. Avioanele AWACS se află în misiune

62317523

Aeronave din cadrul Forţei Aeropurtate a NATO de Avertizare Timpurie şi Control (AWACS) au aterizat, marţi, în Baza 90 Transport Aerian din Otopeni.  

Un avion AWACS are capabilitatea de a supraveghea o zonă mai mare decât suprafața României, iar trei astfel de aeronave pot obține informații din întreaga Europă centrală.

Aeronavele AWACS pot zbura la altitudini ameţitoare de 10 – 12.000 de metri, și pot să detecteze avioane inamice, nave sau vehicule terestre de la 400 de kilometri distanță, ceea ce le oferă protecție împotriva unor eventuale atacuri cu rachetă.

Pe baza informațiilor obținute de radarul AWACS, comandanții alianței pot trimite apoi avioane de vânătoare sau de atac, la sol, în spațiul de luptă.

”Avioanele de supraveghere AWACS (Airborne Warning and Control System) au ajuns la București, de unde vor transmite NATO informații despre orice mișcare tactică și operațională de la granița Alianței. În contextul războiului ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei, NATO va monitoriza activitatea militară pe flancul estic, cu ajutorul aeronavelor AWACS. România și Aliații sunt în siguranță!” – a transmis pe Facebook ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr.

Cel puțin trei aeronave AWACS se află, marți, pe teritoriul României.

Potrivit Ministerului Apărării, aceste aeronave au ajuns în România în contextul aplicării măsurilor de întărire a posturii defensive a Alianţei în regiunea Mării Negre.

Instituţia a precizat că, pentru a răspunde la agresiunea ilegală a Rusiei în Ucraina, NATO a sporit prezenţa aeriană în Flancul Estic al Alianţei cu avioane de luptă suplimentare, avioane de supraveghere şi avioane cisternă.

”Din februarie 2022, aeronavele AWACS au efectuat patrule regulate în estul Europei şi în regiunea Mării Baltice pentru a urmări avioanele ruseşti în aropierea graniţelor NATO. Aeronavele AWACS vor executa, în perioada următoare, zboruri de recunoaştere şi supraveghere pe teritoriul Alianţei”, a mai precizat ministerul.