Prezență mică la vot în județul Iași. Ce spun ieșenii

alegeri

Din cele 786.522 de persoane inscrise pe listele permanente din judetul Iasi, 210.000 persoane au trecut pe la urne, adica 26,78 la suta din total alegatorilor. Aproape 106.000 persoane au votat in mediul urban iar 104.000 in mediul rural.

Persoanele cu varsta cuprinsa intre 45 si 64 ani au fost cele mai constiincioase la urne. Cei mai putini alegatori, in jurul de 20.000 de persoane fac parte din categoria de varsta 18 – 24 ani. In municipiul Iasi, aproape 89.000 persoane au votat. Sectiile au fost deschise de la ora 7 dar cei mai multi au preferat sa voteze dupa ora 12.

Ce spun ieșenii:

Votul este un drept pe care trebuie sa ni-l exercitam si nu cred ca ar trebui sa il exercite altii pentru noi. Ar trebui sa fie cat de cat informati, adica sa nu votam chiar orice.

Imi este frica sa nu iasa aceleasi partde care de 30 de ani ne tin in aceeasi situatie. Sunt si unul dintre cetatenii care, pe 31 ianuarie 2017, a iesit in strada, iar acum am votat cu speranta catre viitor si ca cei pe care i-am ales isi vor face treaba mult mai bine.

Multi au venit la vot cu un gand anume, nu din obligatie.

Sa zicem, pentru o lume mai buna. A noastra, a romanilor in general.

In Iasi, procesul s-a desfasurat in conditii de maxima siguranta. Masca de protectie obligatorie, triaj epidemiologic si in sectia de votare nu au avut voie mai mult de 3 alegatori simultan. Acestea au oferit siguranta celor ce au pornit de acasa cu cartea de identitate in buzunare in ziua de duminica.

Reporter: De virus nu va este frica?

Fata: Imi este frica, dar la fel de frica imi este si de niste guvernanti  carte nu isi fac treaba si care ne pun viitorul in pericol.

Urna mobila s-a deplasat in mai multe locatii duminica impreuna cu delegatii de la sectiile de votare. 25 de persoane private de libertate din arestul IPJ Iasi si-au exercitat dreptul la vot.

Stefan Silion – loctiitor sectia de votare

Mergem la Maternitatea Cuza Voda, unde avem 23 de cereri pentru urna mobila si la un bolnav depistat pozitiv cu coronavirus. Alegatorul va semna cu pixul lui

In timpul procesului electoral, politistii au fost solicitati sa rezolve mai multe reclamatii. Din cele 17 sesizari inregistrate, 13 nu s-au confirmat iar 4 sunt in lucru. Peste 1000 de angajati MAI  s-au mobilizat, pe raza judetului Iasi pentru misiuni specifice procesului de voatre.