Prețurile alimentelor au atins în 2021 cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani

La nivel mondial, în 2021, produsele alimentare s-au scumpit cu 28%, creștere care reprezintă cel mai înalt nivel din ultimul deceniu. Șansele să ne întoarcem la o piață ceva mai stabilă în 2022 este destul de mică, potrivit Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO)

Indicele prețurilor la alimente al FAO, care urmărește cele mai tranzacționate mărfuri alimentare la nivel global, a avut o medie de 125,7 puncte în 2021, cel mai ridicat nivel de la 131,9 în 2011.

În decembrie 2021, prețurile alimentelor au scăzut puțin, după ce patru luni anterioare consecutive au suferit o majorare.

Creșterea prețurilor la alimente a contribuit la o creștere mai amplă a inflației pe măsură ce economiile își revin în urma crizei coronavirusului, iar FAO a avertizat că costurile mai mari pun în pericol populațiile mai sărace din țările dependente de importuri.

„Deși este de așteptat ca prețurile să ducă, în timp la creșterea producțiilor, pandemia globală și condițiile climatice din ce în ce mai incerte nu ne lasă foarte mult loc de optimism în ceea ce privește revenirea la condiții stabile de piață în 2022”, a declarat Abdolreza Abbassian, economist șef al Organizației pentru Alimentație și Agricultură ONU.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!