Prețuri mai mari la facturile de energie electrică după ordonanța privind suprataxarea profiturilor

factura

Facturile la energie electrică ar putea exploda în această iarnă după ce Guvernul a adoptat ordonanța privind suprataxarea profiturilor. Astfel, consumatorii non casnici și instituțiile publice nu vor mai beneficia de plafonarea prețurilor la energie care există pentru ei.

„Proiectul de OUG de modificare a măsurilor aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, aprobate prin OUG nr. 27/2022, nu prezintă publicului larg efectele ei. Principalele modificări intens vehiculate sunt legate de „suprataxarea” profiturilor, fără a se preciza că aceasta Ordonanță crește prețul pentru consumatorii non casnici și instituțiile publice, care nu vor mai beneficia de prețul plafonat care există în prezent pentru ei”, a declarat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

Conform Art. 1 alin 1. din propunerea de OUG ”Pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022-31 august 2023, preţul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică este:

a. maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul realizat la locul de consum în anul n-1, în cazul întreprinderilor mici şi mijlocii

b. maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul realizat la locul de consum în anul n-1, pentru instituțiile publice;

În termen de xxx zile de la intrarea în vigoare a OUG fiecare minister care are în coordonare instituții/agenți economici de tipul celor menționate/i la lit c) va publica, pe site-ul propriu, lista beneficiarilor schemei de sprijin prevăzuți la alin c), identificați prin denumire, CUI și adresa. Listele cu beneficiarii vor fi stabilite de ministerele de resort pe județe. Lista beneficiarilor instituții publice este inclusă în anexa la prezentul act normativ. Dacă este cazul, listele vor fi actualizate lunar de către ministerele de resort.”

Potrivit articolului de mai sus, consumatorii non casnici de energie electrică, care nu sunt IMM-uri, vor plăti, începând cu 1 septembrie 2022, cu cca 15% mai mult, dublu față de cât plătesc în prezent.

Instituțiile publice vor plăti pentru consumul de energie electrică, începând cu 1 septembrie 2022, cu cca 15% mai mult față decât plătesc în prezent, iar căminele de bătrâni, creșele, grădinițele, școlile, universitățile private, ONG-urile etc. vor achita, de la începutul acestei luni, dublu față de cât plătesc în prezent.

Scopul soluțiilor propuse pe piața de energie ar fi trebuit să fie scăderea prețului gazelor și a energiei, însă acțiunile sunt de creștere a prețului de energie la consumatorii non casnici ducând, astfel, la o creștere a prețului produselor și serviciilor.