Prețul porumbului a ajuns la cel mai înalt nivel din ultimii 9 ani

porumb

Luni, au fost tranzacționate contractele futures pentru porumbul cu livrare în iulie pe piaţa americană, la peste 8 dolari pe buşel, cel mai ridicat nivel atins din septembrie 2012. La începutul anului, contractele erau tranzacţionte aproape de 6 dolari pe buşel.

Ucraina este un exportator major de grâu şi alte articole, cum ar fi uleiul de floarea soarelui, în timp ce Rusia este un producător cheie de grâu şi multe dintre substanţele chimice utilizate în îngrăşăminte. Porumbul este doar una dintre câteva mărfuri agricole care au înregistrat o creştere a preţurilor în ultimele săptămâni, în parte din cauza războiului din Ucraina.

Acest lucru îi determină pe comercianţii de contracte futures să parieze că costurile mai mari şi o cerere mai mare de porumb, ca produs alimentar de substituţie, vor duce la creşterea preţului.

Chiar înainte de război, mărfurile agricole înregistrau o presiune ascendentă a preţurilor, pe fondul întreruperilor lanţului de aprovizionare şi al costurilor mari de transport, care contribuie la inflaţie în întreaga economie.

Seceta din vestul Statelor Unite şi din alte părţi ale lumii a dus, de asemenea, la creşterea preţurilor.

Pe lângă preocupările legate de oferta globală care afectează în general mărfurile agricole, porumbul are şi o sursă potenţială de cerere suplimentară.

Banca Mondială a avertizat la începutul acestei luni că insecuritatea alimentară globală ar putea creşte în acest an din cauza preţurilor mai mari.