Preţul petrolului a crescut cu peste 5%

petrol

Prețurile petrolului au încheiat tranzacțiile de ieri cu peste 5%, pe fondul incertitudinilor legate de viitoarele creșteri ale dobânzilor de către Rezerva Federală a SUA, în timp ce au fost susținute de apropierea intrării în vigoare a interzicerii de către UE a petrolului rusesc și posibilitatea ca China să relaxeze unele restricții legate de Covid, transmite Reuters.

Deși temerile legate de recesiunea globală au plafonat câștigurile, contractele futures ale țițeiului Brent s-au stabilit în creștere cu 3,99 dolari, la 98,57 dolari pe baril, un câștig săptămânal de 2,9%.

Contractele futures pe țiței West Texas Intermediate (WTI) din SUA au crescut cu 2,96 dolari, sau cu 5%, la 92,61 dolari, un câștig săptămânal de 4,7%.

China își menține restricțiile stricte privind pandemia de Covid-19, după ce cazurile au crescut joi la cel mai ridicat nivel din august, dar un fost oficial chinez pentru controlul bolilor a declarat că în curând vor avea loc schimbări substanțiale în politica țării privind Covid-19.

Piețele de valori din China au fost susținute în această săptămână de zvonurile privind încetarea restricțiilor stricte, în ciuda lipsei unor schimbări anunțate. Cu toate acestea, semnalele privind amploarea creșterii ratelor dobânzilor din SUA au dus la încetinirea creșterii prețului petrolului.

Un raport de vineri al Departamentului american al Muncii privind salariile non-agricole a arătat o creștere a ratei șomajului la 3,7% luna trecută, de la 3,5% în septembrie, ceea ce sugerează o oarecare relaxare a condițiilor de pe piața muncii, care ar putea permite Fed creșteri mai mici ale dobânzilor.

Președintele Rezervei Federale din Richmond, Thomas Barkin, a declarat vineri că este pregătit să acționeze mai „deliberativ” având în vedere ritmul viitoarelor creșteri ale dobânzilor din SUA, dar a precizat că ratele ar putea continua să crească pentru mai mult timp și până la un punct final mai ridicat decât se aștepta anterior.