Pretul gigacaloriei la Iasi ramane neschimbat

arbune

Cele 75 de mii de tone de carbune vor ajunge la Iasi in urmatoarea perioada. Aceasta cantitate va asigura necesarul pentru incalzirea apartamentelor bransate la sistemul centralizat in acest sezon rece.

Primarul Mihai Chirica a anuntat ca a avut loc licitația pentru cărbune și față de luna noiembrie prețul de achiziție a fost mai mic.

Mihai Chirica, primar Iași: „Noi în luna noiembrie am avut plăți de 38 de milioane de lei pe factura de gaze naturale. Avem contract și pentru cărbune în momentul de față pentru 75 de mii de tone. Astăzi am plătit și avansul 3,6 milioane de euro pentru a putea să primim primele garnituri de cărbune. Piața de cărbune a scăzut, ceea ce este foarte bine, față de acum o lună când era 240 pe piața energetică cărbunele s-a tranzacționat vineri la 128 de dolari pe tonă ceea ce ne dă speranța că vom avea bani să plătim facturile”.

Edilul a mai precizat ca momentan, tariful de furnizare a energiei termice in Iași nu va fi modificat, ramânând la nivelul de 245 de lei pentru o gigacalorie.

Mihai Chirica, primar Iași:Nu s-a modificat prețul la energia termică, prin urmare facturile vor fi la fel ca și acum 4 ani de zile. Atâta timp cât nu am făcut o modificare de tarif toți cei care sunt branșați în sistemul centralizat plătesc facturi la fel ca și în anii precedenți. Prin urmare, considerăm că este un avantaj și o presiune mai mică pe bugetul statului care subvenționează mai ales la IMM-uri și alte societăți comerciale și persoane fizice subvenționează si consumul de gaze și consumul de electricitate. Sunt lucruri pe care nu le înțeleg. Faptul, că de exemplu, că bucureștenii plătesc 168 de lei și noi moldovenii 245, dar abordarea noastră este mai responsabilă pentru că această creștere a tarifului am făcut-o la momentul oportun”.

La Iași, prețul gigacaloriei este în prezent de 385 lei cu TVA. Subvenția este 140 lei, iar populaţia plăteşte 245 lei/gcal. La sistemul centralizat de termoficare sunt racordate peste 23.000 de apartamente, 185 de agenţi economici, 42 de instituţii publice, 70 de şcoli, 10 spitale şi 7 universităţi.