Prețul gigacaloriei a explodat pentru ieșeni

In sedinta Consiliului Local de astazi s-a aprobat creşterea preţului la gigacalorie, astfel incat populaţia sa plateasca un tarif mai mare cu 45 la sută în timp ce operatorii economici vor achita cu peste 130 la sută mai mult. Propunerea creşterii preţului la gigacalorie a fost adoptată cu votul consilierilor PNL, PSD şi PMP. Pe de alta parte, consilierii USR s-au opus sustinand ca termoficarea constituie o gaura uriasa in bugetul Iasului iar Primaria nu are nicio solutie pentru CET. In acelasi timp, Mihai Chirica a precizat ca ANRE a solicitat majorarea votata astazi.

Preţul platit de ieseniii racordati la sistemul centralizat va creşte din acest an cu 45 la sută, până la aproximativ 300 lei/gigacalorie, fără TVA. O gigacalorie va costa 753 de lei, însă Primăria a majorat subvenţia, astfel încât ieşenii să nu resimta o scumpire atat de mare. Municipalitatea susţine că subvenţia în urma majorării va fi de trei ori mai mare faţă de cea achitată în prezent. De asemenea, in cazul consumatorilor non-casnici nu poate fi acordată subvenţia, astfel că majorarea preţului în cazul acestora va ajunge la peste 130 la sută, adică 590 de lei pentru o gigacalorie.

Dragoș Popa – Consilier USR: ,,Grupul USR nu poate sa nu observe ca astazi va avea loc o majorare de tarife la termoficare. Noi nu tinem minte ca dumneavoastra sau colegii cu care ati format majoritatea, atat PNL cat si PSD sa fi transmis iesenilor in campania electorala ca va urma sa cresteti preturile adancind astfel gaura bugetara din Municipiul Iasi prin acest CET de cand a plasat Guvernul autoritatilor locale responsabilitatea acestora. Noi am venit de anul trecut cu o solutie pentru a remedia aceasta problema, construirea unei centrale pe biogas. Sunt fonduri europene pe care UE ne incurajeaza sa le luam pentru a produce energie verde, sunt peste 100 milioane de euro pe care am avea posibilitatea sa le accesam. Din pacate noi cheltuim bani pe carbuni si in ultimii ani peste 76 milioane de euro pe solutii care nu fac decat sa polueze si nu fac decat sa adanceasca gaura bugetara pe care Iasul o are.

Primarul Mihai Chirica sustine ca majorarea nu mai putea fi amanata din cauza presiunii exercitate de ANRE.

Mihai Chirica – Primar Municipiul Iași: ,,Si eu vreau sa completez ce ati spus dumneavoastra, ca nu am vrea sa facem o majorare de tarif daca nu ne-ar oblige legea. Si in campania electorala acest proiect a mai fost propus pe ordinea de zi si a stat in dezbatere publica 90 zile si s-a reupgradat cu alte documente care ne-au venit de la ANRE care ne-a cerut in mod repetat sa aducem tarifele in actualizare in Consiliile Locale pentru ca este ordin si nu este cu putinta sa-l punem la indoiala”.

Consilierul Iulian Husanu a remarcat ca Oradea plateste o subventie populatiei de aproape 20 ori mai mica.

Iulian Hușanu – Consilier Local CURAJ: ,,Daca ne uitam la Hotararea de Guvern din 12 decembrie, banii alocati ca si sustinere nu ca subventie sunt discretionari. Daca va uitati la Municipiul Oradea a luat cu 19 la suta mai multi bani ca noi iar subventia Primariei Oradea pentru ajutorul populatiei este de 21 lei per gigacalorie. La noi, subventia este 454 lei per gigacalorie”.

În prezent, sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire al oraşului peste 20.000 de apartamente si mai multe institutii publice, inclusive scoli si spitale insa numărul ieşenilor care optează pentru acest sistem este in scadere..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *