Președintele Ucrainei ii indeamna pe liderii mondiali să nu mai provoace panica despre un posibil război cu Rusia

zelensky

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că alți lideri mondiali au exagerat probabilitatea unui război între țara sa și Rusia, provocând „panică” și destabilizand economia Kievului.

Adresându-se vineri reporterilor străini, Zelensky a spus că a explicat în apeluri telefonice adresate unor lideri mondiali precum președintele american Joe Biden și francezul Emmanuel Macron că, deși amenințarea Kremlinului este „iminentă și constantă”, ucrainenii „au învățat să trăiască” cu ea încă de când Moscova a invadat în 2014. „Ei spun că mâine este războiul. Asta înseamnă panică”, a spus Zelensky.

Rusia a adunat zeci de mii de militari la granița cu Ucraina, stârnind temeri că președintele rus Vladimir Putin plănuiește o incursiune. Rusia a negat în mod repetat că intenționează să-și invadeze vecinul de vest. Severitatea exactă a amenințării reprezentate de Rusia rămâne neclară și se pare că a fost un punct de disputa între Zelensky și Biden.

Se pare că discutia lor de joi nu a mers bine, a declarat pentru CNN un înalt oficial ucrainean. Intr-un apel, pe care oficialul ucrainean l-a descris drept „lung și sincer”, a spus că Biden a avertizat că o invazie rusă era acum practic sigură și iminentă, în timp ce Zelensky și-a reiterat poziția conform căreia amenințarea din partea Rusiei rămâne „ periculoasă, dar ambiguă”.

Întrebat despre conversația sa cu Biden, Zelensky i-a mulțumit președintelui SUA pentru sprijinul său, dar a spus că acumularea de trupe rusești nu a fost cu mult mai semnificativă decât ceea ce a văzut el în trecut.

„Sunt președintele Ucrainei, traiesc aici și cred că, stiu detaliile mai profund decât orice alt președinte”, a spus Zelensky. „Nu avem nicio neînțelegere cu președintele Biden. Înțeleg profund ce se întâmplă în țara mea, așa cum el înțelege perfect ce se întâmplă în Statele Unite”. „Nu sunt critic la adresa președintelui Biden”, a adăugat Zelensky.

Toate părțile par să țină la o soluție diplomatică, în ciuda dezacordurilor. Zelensky a spus că este dispus să se întâlnească cu Putin pentru o conversație serioasă și a sugerat ca Biden să creeze o platformă de dialog între Washington, Kiev și Moscova.
„Oamenii nu înțeleg valoarea vieții umane și despre asta este vorba. Eu susțin dialogul serios”, a spus Zelensky.