Președintele sârb spune că toată puterea SUA este concentrată pe lupta împotriva Rusiei

Președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat luni, într-un interviu acordat postului de televiziune Happy TV, că SUA își concentrează toate eforturile pentru a lupta împotriva Rusiei.

„Să nu fim naivi. Ei nu sunt de partea Serbiei”, a spus el. „Ei încearcă să se comporte rațional, serios, astfel încât să nu-și irosească energia și puterea pe altcineva, deoarece și-au concentrat toate eforturile împotriva Rusiei”.

Președintele a mai spus astfel că „relațiile bune cu SUA sunt importante pentru noi”.

Derek Chollet, consilier al Departamentului de Stat al SUA, a declarat, cu ocazia vizitei sale la Belgrad la 12 ianuarie, că Serbia ar trebui să impună sancțiuni Rusiei, altfel țara nu se va putea dezvolta.

Vucic a descris anterior sancțiunile impuse Rusiei ca fiind o „sabie cu două tăișuri”. El a declarat că se așteaptă la creșterea presiunii asupra Serbiei în ceea ce privește Kosovo și Metohija și la sancțiuni împotriva Rusiei. Președintele sârb a declarat că ar fi nevoie de ceva semnificativ mai mult decât presiunea diplomatică pentru ca el să impună sancțiuni Rusiei.

După începerea operațiunii militare speciale a Rusiei în Ucraina, Vucic a declarat într-un discurs către națiune, după o reuniune a Consiliului de Securitate, că Serbia susține integritatea teritorială a Ucrainei, dar nu va impune sancțiuni Rusiei. Președintele a precizat că republica suspendă temporar exercițiile armatei și poliției cu toți partenerii străini. El a precizat că Serbia consideră Rusia și Ucraina state frățești, regretă ceea ce se întâmplă în estul Europei și este pregătită să ofere asistență umanitară Kievului.