Presedintele Israelului se teme de un război civil si anunta ca tara este la marginea prapastiei

isaac herzog

Presedintele Isaac Herzog sustine ca ultimele săptămâni au afectat economia, securitatea, legăturile politice și mai ales coeziunea. „Ultimele săptămâni ne-au sfâșiat. Dăunează economiei, securității, legăturilor politice și mai ales coeziunii Israelului. Mesele de Shabbat în familie au devenit o arenă de luptă, prietenii și vecinii au devenit rivali. Conflictele se înrăutățesc. Grijile, fricile, anxietățile – toate sunt mai tangibile ca niciodată”, a spus Herzog,  într-un discurs introductiv la ceea ce el a numit „Directiva Poporului”, un document cuprinzător menit să pună capăt conflictului actual din Israel cu privire la reformele sistemului judiciar al Israelului, propuse de Guvern.

Președintele a spus că majoritatea cetățenilor Israelului isi doreste „dreptate” și „pace”, susținând că directiva sa le oferă ambele. Directiva ar putea înlocui legislația actuală, a propus președintele, și ar putea servi drept bază pentru un nou proces legislativ. Niciuna dintre părți nu va deveni câștigătoare, dar țara va fi câștigătoare, a spus Herzog.

„Sunt o persoană cu credință, dar nu sunt naiv. Știu că, de îndată ce îmi termin cuvintele, și poate chiar înainte de asta, vor apărea adversari din toate părțile. Știu, de asemenea, că vor fi cei care vor evita responsabilitatea și că vor fi cei care au fost deja de acord și vor nega brusc că au făcut acest lucru sau își vor retrage acordul”, a spus președintele.

In aceasta dimineata, zeci de artiști israelieni au pictat o linie roșie pe drumul către Înalta Curte de Justiție a Israelului din Ierusalim. 

Demonstrația artiștilor reprezintă „conexiunea inseparabilă dintre o justiție independentă și libertățile de exprimare și de exprimare prin artă, petrecere a timpului liber, cultură și sport”, conform organizatorilor protestului. Cinci dintre artiști au fost arestați, a informat poliția israeliană. Protestatarii au remarcat într-o declarație că vopseaua folosită a fost concepută special pentru demonstrație, menționând că este „ușor de pictat”.

În altă parte din Israel, rezerviștii marinei israeliene au blocat intrarea în portul Haifa pentru nave comerciale. „Marina nu va naviga într-o dictatură”, se citeau pancarte atârnate pe bărcile rezerviștilor.

Si astazi se anunta proteste importante in Israel, in Tel Aviv si Ierusalim.