Președintele Iohannis este “obosit” până și la semnarea actelor privind înzestrarea Armatei

Deputatul USR de Galati, Bogdan Rodeanu sustine ca Romania este in criza de timp si trebuie sa semneze contractul privind achizitionarea avioanelor F-35 pana la 21 noiembrie. Doar ca, presedintele Klaus Iohannis se misca greu si in privinta semnarii unor acte esentiale pentru inzestrarea Armatei.

“Deși Consiliul Suprem de Apărare a Țării a avizat programul de înzestrare a Armatei cu F-35 pe 6 noiembrie iar Guvernul a aprobat proiectul de lege pe 7 noiembrie, acesta a fost transmis către Parlament abia după-amiaza aceasta (s.r 12 noiembrie), neanunțat și neașteptat, după finalizarea tuturor procedurilor parlamentare programate. A fost convocat din nou Biroul Permanent, a fost convocată Comisia de Apărare, proiectul a fost dezbătut în comisie și s-a dat raport de adoptare. Totodată fost reconvocat plenul Parlamentului și, cu oarecare emoții, a fost întrunită și majoritatea de parlamentari în regim hibrid, cu voturile necesare pentru o lege organică. Explicatia e simplă, din nou: Președintele, obosit de la atâta muncă pentru “România Educată”, se odihnește acum și la programele majore de înzestrare a Armatei. Oare câte zile au stat reprezentanții instituțiilor guvernamentale pe lângă gardurile Cotroceniului pentru a obține semnătura pe avizul CSAT, de la însuși președintele CSAT și totodată președintele României? România se grăbește – contractul trebuie semnat în data de 21 noiembrie. Legea trebuie adoptată și de Senat, pentru a merge la Cotroceni, la promulgare. Și tocmai astăzi am aflat, din nou, că președintele Iohannis are nevoie de 4-5 zile pentru o semnătură. Dacă F35 era făcut de BMW, cu siguranță că semnătura venea mai repede”, a precizat Bogdan Rodeanu.

Intre timp, proiectul a fost votat de catre senatori si merge catre promulgare la presedinte, daca nu va fi atacat la CCR.

România va cumpara 32 de aeronave F-35. Costul acestei faze din Programul F-35 este de aproximativ 6.5 miliarde dolari, fără TVA și va fi decontat din bugetul MApN și prin împrumuturi oferite de SUA.

Derularea achiziției se va face in 2 faze:

Faza 1: 2 escadrile – 32 de avioane,

Faza 2: 1 escadrilă – 16 avioane.

Proiectul de lege care a trecut ieri de Senat a fost dedicat Fazei 1.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *