Președintele Iohannis a pus condiții în Consiliul European pentru ca România să susțină ținta de reducere cu 55% a emisiilor

PTQ0MCZoYXNoPTljMTQzNzAzZjQ3ZmRmOGE0NTFmNzI3ZWI2ZTljYzdi.thumb

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat, vineri, după reuniunea Consiliului European care a dezbătut propunerea Comisiei Europene de reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră până la sfârșitul anului 2030, că România ar putea accepta susținerea acestei ținte, dar numai în anumite condiții. 

„Concluziile adoptate de liderii europeni referitoare la această temă fac referire la faptul că toate statele membre ale Uniunii trebuie să participe la efortul colectiv de atingere a acestui obiectiv, cu luarea în considerare a circumstanțelor naționale și a principiilor echității și solidarității.

În acest context, Consiliul European invită Comisia Europeană să aibă un dialog aprofundat cu statele membre ale Uniunii pentru a evalua situațiile specifice și impactul la nivel național”, explică, vineri, Administrația Prezidențială într-un comunicat. 

Președintele României a menționat faptul că atingerea acestei ținte va depinde de instituirea unor mecanisme de sprijin și flexibilități adaptate nevoilor și specificului statelor membre. De asemenea, trebuie luate în considerare eforturile de decarbonizare anterioare, precum și diferențele de dezvoltare dintre statele membre, astfel încât partajarea eforturilor la nivelul Uniunii să se realizeze de o manieră echitabilă.